Geld & Carrière

Vakantiegeld sparen: dit bedrag zou je na 10 jaar nu hebben gehad

vakantiegeld sparen bedrag 10 jaar

De meeste mensen ontvangen aan het einde van de maand mei hun vakantiegeld. Een lekker opgespaard bedrag dat je uit kunt geven aan (of op) je vakantie. Veel mensen geven het echter aan andere dingen uit, zoals een nieuwe tuinset of een Kamado barbecue. Anderen zetten het op een spaarrekening. Hoeveel zou je op je spaarrekening hebben gehad als je de afgelopen 10 jaar je vakantiegeld had weggelegd? Wij zochten het uit.

Sparen met een modaal salaris

We gingen voor onze berekening uit van een modaal salaris. De uitkomst is dus niet op iedereen van toepassing, omdat het gemiddelde salaris per leeftijd en beroepsgroep verschilt. We kunnen de spaarrentes en de loonstijgingen in de toekomst niet voorspellen, daarom hebben we de cijfers van de afgelopen tien jaar erbij gepakt. De lonen zijn sinds 2013 flink gestegen, dat maken we op uit de cijfers van salarisdienstverlener ADP. Het modaal salaris in Nederland is dit jaar inclusief vakantiegeld €40.000.

De spaarrentes (we hebben ABN Amro als voorbeeld genomen) hebben de afgelopen tien jaar een turbulente tijd doorgemaakt. De spaarrente bij de bank was in 2013 nog 0,75%, maar daalde in de jaren die volgden aanzienlijk. In 2017 was dat nog maar 0,05%, en in 2020, tijdens de corona crisis, was de spaarrente zelfs 0,00%. Op dit moment staan de cijfers weer in een magere plus, en krijg je volgens de website van de bank op dit moment 0,75% spaarrente op je spaargeld.

vakantiegeld sparen

Vakantiegeld 10 jaar opsparen

Als we er vanuit gaan dat iemand met een modaal salaris sinds 2013 zijn of haar vakantiegeld (dat is 8 procent bruto van je salaris per maand) zou hebben opgespaard, tegen een gemiddelde van de spaarrentes van de afgelopen tien jaar, dan zou die persoon op dit moment €31.074 aan vakantiegeld hebben opgespaard. Dat is een flink bedrag waar je veel leuke dingen mee kan doen, tevens is het een prima financiële buffer voor later.

We hebben de bedragen echter in bruto berekend, dus netto hou je €27.015 over. We hebben tijdens de berekeningen 8 procent van elk jaarsalaris sinds 2013 gepakt, en dit bij elkaar opgeteld. We hebben hierbij rekening gehouden met de jaarlijkse loonstijgingen. Daar hebben we een gemiddeld spaarrendement van 0,37% bij opgeteld. Met dit bedrag kun je leuke dingen doen, zoals investeren om je geld te laten groeien.

vakantiegeld sparen jaarlijks