Health

De beste manier om uitstelgedrag te overwinnen volgens wetenschap

uitstelgedrag-overwinnen-wetenschap

Het is een bekend fenomeen: uitstelgedrag. We hebben allemaal weleens te maken gehad met een taak die we niet wilden uitvoeren, of waar we simpelweg geen motivatie voor hadden. Het is dan verleidelijk om andere dingen te gaan doen, zoals het huis schoonmaken of urenlang door social media scrollen. Gelukkig biedt de wetenschap verschillende methoden om uitstelgedrag te overwinnen.

Dopamine en motivatie

Dopamine is een neurotransmitter die ons beloningssysteem reguleert en geassocieerd wordt met motivatie en genot. Volgens Andrew Huberman, neurowetenschapper aan de Universiteit van Stanford, kan het zijn dat we een laag dopaminegehalte hebben we daardoor geen motivatie hebben om de taak uit te voeren. Hierdoor stellen we de taak uit en zoeken we andere, minder vervelende dingen om te doen.

Wat mensen vaak doen is opeens het huis gaan schoonmaken of op hun telefoon zitten, terwijl ze eigenlijk totaal andere dingen moeten doen. Volgens Andrew Huberman moeten we echter juist iets doen wat nog lastiger is voor ons lichaam of brein dan de taak die je eigenlijk moet uitvoeren. Op deze manier voelt je brein zich gemotiveerder om de makkelijkere taak die je eigenlijk moet doen, uit te voeren. Maar wat zijn dan lastige taken die je redelijk snel kan uitvoeren?

uitstelgedrag overwinnen wetenschap

Moeilijke taken uitvoeren

Volgens Andrew Huberman kan het nemen van een koude douche helpen om je dopaminegehalte te verhogen en zo je motivatie te verbeteren. Ook willen veel mensen geen koude douche nemen omdat dit natuurlijk oncomfortabel is. Juist om deze reden is het nemen van een koude douche een goede optie als je aan het uitstellen bent.

Meditatie kan ook helpen om uitstelgedrag te overwinnen. Als je aan het uitstellen bent, kan het helpen om te gaan mediteren omdat dit voor veel mensen lastig is om mee te starten. Dit werkt alleen als je het extreem lastig vindt om te beginnen met mediteren, aangezien het in dat geval een lastige taak is om uit te voeren. Voor iedereen is er wel een taak te vinden die niet al te veel tijd kost, maar die je toch echt niet wilt doen.

uitstelgedrag overwinnen

Dopamine detox

Daarnaast kan het nuttig zijn om een dopamine detox uit te voeren om je dopamine en dus je motivatie weer op een gezond niveau te krijgen. Dit houdt in dat je gedurende een bepaalde tijd minder activiteiten onderneemt die je dopamine gehalte te erg verhogen, zoals social media of het eten van junkfood. Hierdoor kan je dopaminegehalte weer op een gezond niveau komen en voel je je gemotiveerder voor moeilijkere taken.