Food & Drinks

Nooit meer huilen tijdens het uien snijden met deze drie oplossingen

uien-snijden-huilen-voorkomen
(Foto: Freeppik)

Het snijden van uien kan behoorlijk irritant zijn, gezien het tranende ogen kan veroorzaken. Toch wil je deze erkende smaakmaker in je eten niet missen. Daarom is het goed om te weten dat je er iets tegen kunt doen. Waarom krijgen we eigenlijk tranende ogen en wat doe je er tegen?

Wij hebben de drie beste lifehacks uitgezocht, zodat je gewoon je uien kunt snijden zonder irritatie en natte ogen. Eindelijk, zo hoef je niet meer weg te kijken en zwaar tranend deze strijd aan te gaan.

Waarom gaan je ogen tranen bij het uien snijden?

Dat heeft te maken met een chemische reactie die plaatsvindt wanneer je een ui snijdt. Uien bevatten zwavelverbindingen en aminozuren. Bij het snijden beschadig je de celwanden van de ui, waardoor deze enzymen vrijkomen en reageren met de zwavelverbindingen.

Het probleem daarmee is dat het vluchtig is en gemakkelijk in de lucht wordt verspreid. Wanneer deze stof in contact komt met de vochtige oppervlakken van je ogen, zoals het hoornvlies, veroorzaakt het een reactie die leidt tot het produceren van tranen. De tranen zijn in feite een natuurlijke reactie om de irriterende stof uit je ogen te spoelen.

uien-snijden-huilen-voorkomen
(Foto: Freepik)

3. Koel de ui voor het snijden

Een van de meest effectieve manieren om te voorkomen dat uien je aan het huilen maken, is door ze voor het snijden te koelen. Leg de ui ongeveer 30 minuten in de koelkast voordat je begint met snijden. De kou vermindert de activiteit van de enzymen in de ui. En dan zijn het die irriterende stoffen die je ogen laten tranen.

Extra tip: is een half uur voor jou te lang, leg dan de uien een paar minuten in het vriesvak van je koelkast of in de vriezer. Deze korte, maar zeer koude minuten zorgen er al voor dat de irriterende stoffen minder snel werken.

2. Uien snijden onder stromend water

Een andere handige methode om tranen te voorkomen tijdens het uien snijden is om dit te doen onder stromend water. Het water spoelt de irriterende stoffen weg voordat ze je ogen kunnen bereiken.

Er zijn varianten op deze truc: het zou bijvoorbeeld al helpen om de uien niet onder, maar naast stromend water te snijden. Het idee daarachter is dat het vocht de irriterende stoffen aantrekt. En zo zijn er ook koks die in water geweekt keukenpapier rond de snijplank leggen.

uien snijden huilen voorkomen gesneden

1. Gebruik een scherp mes

Een scherp mes is een van je beste bondgenoten bij het uien snijden. Wanneer je een bot mes gebruikt, maak je meer beschadigingen aan de celwanden van de ui, wat leidt tot meer vrijkomen van irriterende stoffen. Met een scherp mes snijd je echter schoner en minimaliseer je de afgifte van deze stoffen.

Daarnaast snij je natuurlijk ook simpelweg comfortabeler met een scherp mes. Er wordt zelfs beweerd dat snijden met een scherp mens je eten lekkerder en gezonder maakt. De gedachte daarachter is dat snijden met een bot mes meer schade aanricht aan het vlees, groenten of fruit of wat je ook snijdt. Daardoor gaan meer smaak- en voedingsstoffen verloren.