Door deze groente heb je ’s nachts geen last van verkoudheid
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

We liggen massaal te snotteren in bed. Verstopte neuzen houden ons nachten wakker. Thee, neusspray, stomen, frisse lucht, maar het gaat maar niet over. Gelukkig is er nog een remedie uit grootmoeders tijd wat altijd werkt.
Als je met een snotterneus op bed ligt, zorg ervoor dat er een rauwe ui naast je bed ligt, het liefst een rauwe rode ui. Een doorgesneden halve ui zou je vrijer laten ademen. Is dat echt zo? En hoe werkt dat dan precies.
Hoe ontstaat verkoudheid eigenlijk?
Verkoudheid is een virus dat via vochtdruppeltjes gemakkelijk wordt overgedragen. En daar kun je dus heel weinig aan doen. We ademen ze gewoon in via de lucht en kan, zoals we weten sinds corona, gemakkelijk worden doorgegeven via onze handen.
Gelukkig gaat verkoudheid wel altijd weer over, al kan al dat niezen, snotteren en hoesten weken duren. Vaak gebeurd het in de periode dat het weer begint om te slaan. Dus in de herfst en in de lente. Het lichaam lijkt weer even een reset nodig te hebben om zich klaar te maken voor het nieuwe weer.

Wat doet een ui tegen verkoudheid
De ui zou de duur van de verkoudheid inkorten. Dat zou komen doordat er in uien zwavelhoudende essentiële oliën vrij komen wanneer ze worden doorgesneden. Na het opensnijden van een ui scheidt deze nog een aantal uur de olie af. En daar worden sinds oudsher geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend.
Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt bij aromatherapie. Maar eerlijk gezegd is daar tot nu toe enkel geen wetenschappelijk effect voor bewezen. De olie van een doorgesneden ui zou de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het zou je makkelijker laten ademen.
Er gaat zelfs een lifehack rond dat je het in je sokken moet doen ter bescherming van de griep. Maar dat is weer een ander verhaal.

Wat is dus waar?
Uien zijn, net als knoflook, rijk aan zwavelhoudende essentiële oliën. Het effect hiervan op verkoudheid is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Men dacht, voor de ontdekking van micro-organismen, dat onzuivere lucht de oorzaak was van veel ziekten. En daar werden uien en knoflook tegen gebruikt.
Maar we weten inmiddels dat dit niet zo is en werkt die doorgesneden ui er dus ook niet tegen. Wat echt werkt om verkoudheid te verkorten is vitamine C. Dus je kunt beter rozenbottel(siroop), paprika, kiwi en broccoli eten.
Die knoflook is wel degelijk een antibacterieel middel, maar dan gewoon fijnsnijden en eten, dat verhelpt en verzacht je luchtwegen. Ook alles waar zink in zit helpt: oesters, noten, vlees, vis en zuivel. En die noten zijn een goede voor je immuunsysteem maar dan vooral amandelen en walnoten.
