Geld & Carrière

Extra koelkast in de schuur? Dit kost het per jaar aan stroom

tweede-koelkast-stroomkosten-per-jaar
(Foto: Depositphotos)

In Nederlandse huishoudens lijkt het een nationale gewoonte te zijn: de tweede koelkast of vriezer in de schuur. Maar wist je dat dit apparaat niet alleen je drankjes koel houdt, maar je ook flink wat geld én energie kan besparen?

Volgens recente statistieken heeft maar liefst 2 op de 5 huishoudens in Nederland zo’n tweede koelkast. Vaak wordt het gebruikt om dat bier extra koud te houden wanneer onverwacht bezoek komt binnenwaaien. Maar wat kost het je eigenlijk aan stroom?

Wat kost zo’n tweede koelkast of vriezer aan stroom?

Gemiddeld genomen verbruikt zo’n extra koelkast zo’n 141 kWh per jaar. Als je besluit om afscheid te nemen van deze koelkast, bespaar je al snel € 56 per jaar (uitgaande van een tarief van € 0,40 per kWh).

Dat klinkt misschien niet als een fortuin, maar bedenk eens hoeveel andere elektronische apparaten er in huis zijn die stiekem aan je energierekening knabbelen. Het telt snel op!

De vriezer is de grootverbruiker van allemaal. Een gemiddelde vrieskast heeft energielabel E of F, geen klimaatweldoener dus. Per jaar verbruikt de vriezer ongeveer 250 kWh en kun je dus op jaarbasis € 220 besparen.

tweede-koelkast-vriezer-energiekosten

Oplossingen om koelkast of vriezer snel te vergeten

Misschien denk je nu: “Maar ik heb die extra ruimte nodig voor feestjes en barbecues!” Geen zorgen, we hebben een oplossing.

Vooral in de wintermaanden is het buiten vaak koud genoeg om je favoriete drankjes buiten de koelkast in de schuur of zelfs buiten te zetten. Dat scheelt al de helft van de rekening.

En als je die extra koelkast of vriezer toch wilt behouden voor speciale gelegenheden, trek dan gewoon de stekker eruit wanneer hij niet in gebruik is. Een kleine moeite voor een flinke besparing!

Om je te helpen bewust om te gaan met de temperatuur, hang een thermometer op in de schuur. Zo weet je precies hoe koud het is en kun je de koelkast alleen aanzetten als het echt nodig is. En vergeet na afloop niet de deur open te zetten om schimmel en nare geurtjes te voorkomen.

tweede-koelkast-vriezer-energiekosten
(Foto: Marktplaats)