Geld & Carrière

Tv-vergoedingen: dit verdient een BN’er per programma

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlanders
(Foto: RTL)

Hoe worden BN’ers toch zo rijk? Nou als je de torenhoge bedragen leest die zij ontvangen voor bijvoorbeeld even aanschuiven in een talkshow of te gast zijn in een kijkcijferkanon, dan is dat wel duidelijk. Waarom zij zoveel krijgen? Het blijken kijkcijfermagneten te zijn. Mensen op de bank kijken liever naar iemand die ze kennen en zetten daarvoor de tv aan, dan wanneer er een onbekend iemand aanschuift. Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat deelnemers van tv-programma’s en talkshow gasten eigenlijk verdienen aan zo’n optreden.

De kracht van BN’ers op tv

Het mysterie van wat beroemdheden verdienen aan hun tv-optredens lijkt soms wel een goed bewaard geheim. Ze houden hun financiële cijfers meestal stevig achter slot en grendel, maar er zijn manieren om toch een glimp op te vangen van die lucratieve deals. Ten eerste, zoek naar de open boeken onder de BN’ers. Sommige bekendheden zijn verrassend openhartig over hun inkomsten. Ze klappen in interviews wel eens uit de school en deze zeldzame onthullingen kunnen ons een idee geven van wat er op het spel staat.

Een andere bron van informatie kan een lek binnen het productieteam zijn. Insiders die bereid zijn om de geheimen van de showbusiness te onthullen, kunnen soms details over salarissen laten uitlekken. Helaas hebben omroepen en zenders geen prijslijst die je kunt raadplegen. Dit maakt het speuren naar informatie des te uitdagender. Een interessante uitzondering op deze regel is te vinden rond verkiezingstijd, wanneer politici regelmatig aanschuiven bij de meest bekeken talkshows. Hoewel ze meestal geen directe vergoeding vragen, profiteren ze van uitgebreide gratis publiciteit, wat een krachtige PR-zet is voor hun partij.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding deelnemer Wie Is De Mol

Bij Wie is de Mol draait alles om mysterie, spanning en het ontrafelen van geheimen. Maar wat betreft vergoedingen? Daar is geen sprake van! De deelnemers gaan de uitdaging aan voor de kick, het avontuur en de kans om hun talenten te laten zien. Voor BN’ers is het de ultieme kans om hun naam in de schijnwerpers te zetten, wat uiteindelijk leidt tot meer naamsbekendheid en financiële kansen.

Natuurlijk gaat de winnaar er wel met het prijzengeld vandoor, maar De Mol moet ervoor zorgen dat dit uiteindelijk zo laag mogelijk is. Vaak delen de winnaars het prijzengeld met de groep in de vorm van een etentje of doneren ze het aan het goede doel. Presentator Rik van de Westelaken daarentegen houd er wel een lekker zakcentje aan over.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding deelnemer Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is niet alleen een avontuurlijke uitdaging, maar het kan ook een behoorlijke boost voor je bankrekening betekenen. Alle deelnemers ontvangen bij aanvang een standaardvergoeding van 10.000 euro, als een soort startkapitaal voor hun eilandavontuur. Maar voor Jamie Vaes, Iris Enthoven en alle andere deelnemers kan het nog leuker worden.

Als je de samensmelting bereikt, krijg je een mooie bonus van 1.500 euro voor elke aflevering die je vervolgens overleeft. De winnaar gaat naar huis met de hoofdprijs van maar liefst 25.000 euro. Dat betekent dat de uiteindelijke kampioen met een totale beloning van zo’n 41.000 euro wordt beloond voor hun moed, doorzettingsvermogen en strategisch vernuft. Je gaat dus naar huis met een lege maag, maar met een volle portemonnee.

tv-programma-vergoeding-bn'er

Vergoeding tafelgast Vandaag Inside

Bij Vandaag Inside draait alles om gezelligheid en sprankelende gesprekken, en dat geldt ook voor de gulle vergoeding die tafelgasten ontvangen. Want laten we eerlijk zijn, niemand gaat voor niets tussen de bermudadriehoek van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp zitten. Onder de vaste tafelgasten schitteren namen als Özcan Akyol, Hélène Hendriks en Job Knoester. Het geheim van de vergoedingen bleef lange tijd verborgen, totdat Angela de Jong, bekend van het AD, ons een glimp gaf van wat er achter de schermen gebeurt.

Elke tafelgast ontvangt een royale 1000 euro als blijk van waardering voor hun bijdrage. Een bedrag dat voor Angela de Jong weliswaar bescheiden mag lijken, maar dat de warme sfeer en bruisende conversaties in de studio alleen maar versterkt. En zoals Angela zelf zegt, het geld vindt zijn weg naar goede doelen, waardoor het succes van Vandaag Inside ook buiten de studio straalt. Omroepbaas John de Mol zal maar wat blij zijn met het succes van het programma.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding tafelgast Op1

Bij Op1 draait het om de kracht van gesprekken, niet om de grootte van de vergoeding. Wat verdient een tafelgast bij Op1 nu eigenlijk? Het antwoord is kort: niets. Omdat Op1 een programma is van de Publieke Omroep, valt het onder de Governancecode Publieke Omroep 2018. Binnen deze code ontvangen gasten geen financiële vergoeding voor hun deelname aan het programma. Uitzondering op de regel zijn de vaste gasten die wel een vergoeding krijgen, hoe hoog deze is is echter onbekend. De onkosten van de tafelgasten worden wel allemaal vergoed.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding tafelgast Jinek

Als gast in een talkshow kun je dan beter bij de commerciële zenders aanschuiven, neem bijvoorbeeld Jinek. Hoewel het exacte bedrag een goed bewaard geheim blijft, schijnt het gemiddelde zo’n €750 per optreden te zijn. Dat is zeker niet mis voor anderhalf uur aan tafel zitten en je mening delen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor A+-sterren of internationale toppers. Maar let op: als je als gast direct belang hebt bij je optreden, zoals schrijvers met een nieuw boek of politici tijdens verkiezingstijd, kun je fluiten naar een vergoeding. Hun aanwezigheid op zich is al de ultieme promotie.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding deelnemer De Slimste Mens

Deelnemen aan De Slimste Mens is als een avontuur vol risico’s voor je reputatie. Veel bekende Nederlanders aarzelen om mee te doen, maar de verleidelijke vergoeding van €250,- per aflevering helpt hen over de streep. In het beste scenario sta je 7 afleveringen in de schijnwerpers en nog eens 5 in de finaleweek. Dat betekent een mooie bonus van €3.000,-.

Hoewel €250,- per aflevering bescheiden lijkt in vergelijking met andere shows, zijn er BN’ers die gewoon dol zijn op de uitdaging, ongeacht het geld. Onderhandelen is niet aan de orde; de som staat vast. De sterrencast maakt plaats voor gelijke kansen, waar elke deelnemer zijn brein op de proef stelt. De beloning? Een onvergetelijke ervaring!

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander

Vergoeding panellid Ranking the Stars

Bekende Nederlanders schuiven ook niet voor niks aan bij Ranking the Stars. Om af en toe het mikpunt te zijn van een ‘plagende’ andere BN’er, kreeg je in ieder geval een goede €750,- euro op je bankrekening overgemaakt per aflevering. Dat is toch mooi meegenomen! Maar laten we eerlijk zijn, het ging nooit alleen om het geld. Het was de kans om jezelf van een hele andere kant te laten zien, om te lachen tot de tranen over je wangen rolden, en om de kijkers thuis te vermaken. Dus, terwijl die €750,- euro zeker leuk was, was de onvergetelijke ervaring en de schaterlachen met je mede-BN’ers onbetaalbaar.

tv-programma-vergoeding-bekende-nederlander