Deze 10 trucjes gebruiken verzekeraars om niet te hoeven betalen
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Als je elke maand braaf je verzekeringspremie betaalt dan mag je ervan uitgaan dat zij ook de knip trekken als je te maken hebt met schade. In de praktijk is dat echter niet altijd het geval. Sommige verzekeraars doen er alles aan om geen cent uit te hoeven keren en daar verzinnen ze de gekste trucs voor. Ze behandelen dagelijks schadeclaims en weten precies welke trucs en smoesjes ze moeten toepassen om het geld binnen het bedrijf te houden. We hebben 10 veelgebruikte trucjes, die vaak in kleine lettertjes staan, op een rij gezet.
Juridische bijstand en schade-experts
Als je recentelijk een ongeluk hebt gehad dan komt er veel op je af. De kans bestaat dat je zowel lichamelijk als geestelijk een enorme klap moet verwerken en dan heb je ook nog last van de praktische afwikkeling van de schade. Er zijn in Nederland veel vakbekwame mensen die hun expertise hebben gemaakt in het bijstaan van slachtoffers van ongelukken. Denk hierbij aan letselschade advocaten, artsen, psychologen en schade-experts.
Als je het idee hebt dat er teveel op je afkomt dan is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Vooral als een betrokken verzekeraar er alles aan doet om onder de claim uit te komen. Experts kunnen deze verzekeraars terugfluiten. Als je schade gaat claimen dan kun je het onderstaande lijstje er even bij houden. Sommige verzekeraars gebruiken namelijk zeer geraffineerde smoesjes en trucs om je aan het twijfelen te brengen met de hoop dat ze geen vergoeding uit te hoeven keren. Hieronder een top 10.
10. Schadebeperkingsplicht
In de kleine lettertjes van het verzekeringscontract staat dat een slachtoffer de schade zelf zoveel mogelijk moet beperken. Als je een claim indient dan wordt je hier meteen op gewezen, met het doel om onzekerheid te zaaien. Hiermee hopen ze dat je afziet van de claim. Laat je niet van de wijs brengen door deze verzekeraars, je betaalt geen premie voor Jan met de korte achternaam.
9. De verzekeraar ontkent aansprakelijkheid
De grootste smoes van een verzekeraar is het ontkennen van aansprakelijkheid bij – bijvoorbeeld – een aanrijding. Ze zullen al snel opperen dat hun verzekerde automobilist niet schuldig is aan de aanrijding, dus hoeven zij niets uit te keren. Het is dus belangrijk dat je de tijd neemt voor het invullen van de aansprakelijkheidsbrief en voldoende bewijs hebt. Het liefste met foto’s.
8. Medisch advies
Als je door een ongeluk lichamelijk letsel hebt opgelopen, dan wil de verzekeraar een medisch rapport hebben voor het afhandelen van de (immateriële) schade. Zij sturen dan een medisch adviseur. Deze adviseur is in dienst van deze maatschappij en werkt dus niet onpartijdig. Het is het verstandigste om een onafhankelijke medische adviseur in te schakelen.
7. Eigen schuld, dikke bult
Een veelvoorkomende smoes van de verzekeraars is de stelling dat jij zelf de veroorzaker van het ongeluk bent, en dus geen recht hebt op een vergoeding. Dit gebeurt vaak met heel veel woorden en onlogische onderbouwingen. Zo erg dat je op een gegeven moment aan jezelf gaat twijfelen. Laat je wederom niet van de wijs brengen en verzamel voldoende bewijs. Schakel desnoods een advocaat in.
6. Partijdig expertisebureau
Dit ligt in het verlengde van de bovengenoemde medische adviseur. De uitspraak ‘een slager die zijn eigen vlees keurt’ is hierop van toepassing. Als de verzekeraar expert naar je toe stuurt om de opgelopen schade te beoordelen, dan kun je dit beter weigeren en een onafhankelijk expertisebureau inschakelen. Een door hen gestuurde expert zal nooit in jouw voordeel rapporteren.
5. Er is geen sprake van letsel
Soms is letsel niet van lichamelijke aard, maar heeft een heftig ongeluk geestelijke sporen nagelaten. Een verzekeraar ziet dit als koren op de molen en zal opperen dat er ‘geen objectiveerbaar letsel’ is dat jouw klachten kan verklaren. In zulke gevallen krijg je te horen dat je niet kan bewijzen dat jouw klachten door een ongeluk zijn veroorzaakt. Bel in dat geval meteen een advocaat.
4. Onnodig veel bewijs leveren aan verzekeraars
Een veelgebruikte truc van verzekeraars is het verzoek om onnodig veel bewijs aan te leveren. Deze truc is bedoeld om je te ontmoedigen en akkoord te gaan met een zeer lage schadevergoeding. De aanhouder wint. Als je dat bonnetje van het tankstation of bepaalde camerabeelden niet aan kan leveren dan schakel je snel een juridisch adviseur in. Dan krimpt dat eisenlijstje van de verzekeraar een stuk sneller.
3. Letsel is niet ontstaan door het ongeval
Het is belangrijk dat je jouw medisch dossier ten alle tijden bij de hand hebt om te bewijzen dat jouw bezoek aan het ziekenhuis en/of huisarts na het ongeluk heeft plaatsgevonden. Een verzekeraar zal anders stellen dat jouw klachten ook voor het ongeluk zijn ontstaan. Jouw medisch dossier is dan het bewijs dat deze stelling tegenspreekt.
2. De verzekeraar bagatelliseert jouw letsel
Als je een ongeluk hebt gehad, dan beperken sommige kosten zich niet tot het lichamelijke of geestelijke aspect. Als je buiten jouw schuld om het huishouden niet kunt doen, beperkt kan werken of praktische hulp nodig hebt, dan kunnen de materiële kosten flink oplopen. Sommige verzekeraars zullen dan zeggen dat jouw letsel wel meevalt, want ‘het gaat maar om het huishouden’. Trap er niet in, schakel desnoods een medisch adviseur in.
1. De verzekeraar vertraagt de zaak
Deze truc wordt doelbewust ingezet om je te ontmoedigen om de claim door te zetten. Als verzekeraars zeer lang wachten met reageren op brieven of mailtjes dan kun je op financieel gebied ernstig in de problemen komen. Blijf in dat geval dagelijks bellen en schakel desnoods een juridisch adviseur in om er druk achter te zetten. Verzekeraars kunnen wel snel reageren, maar willen het vaak niet.