Health

Dit is het moordende trainingsschema van Formule-1 coureurs

trainingsschema formule-1 coureurs

Formule 1-coureurs behoren tot de fitste atleten ter wereld en volgen loodzware trainingen voor zowel fysieke als mentale voorbereiding. Hoewel sommige mensen beweren dat coureurs niet veel doen, is dit alles behalve waar. In dit artikel nemen we je mee in het intensieve trainingsschema’s van onder ander Max Verstappen.

Extreme G-krachten bij Formule-1

Wat veel criticasters zich niet realiseren is het feit dat er enorm veel druk op coureurs staat tijdens een race, en dan hebben we het niet alleen over mentale druk. Door de extreem hoge snelheden die de auto’s bereiken komen er G-krachten vrij. Dit zorgt voor een gigantisch grote belasting op het lichaam van de bestuurder.

Tijd voor wat context. Het hoofd van de bestuurder en de helm weggen samen zo’n 6.5kg. Als je rekening houdt met G-krachten van tussen de 5-6, kan de belasting gelijk zijn aan 30-40kg. In tegenstelling tot de personenauto’s waarin we rijden, vereist een Formule 1-auto veel meer kracht van het linkerbeen van de bestuurder bij het remmen.

trainingsschema max verstappen

Alleen al op het linkerpedaal komt dan een kracht van ongeveer 80kg te staan. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, hebben bestuurders een hoge mate van robuustheid, stabiliteit en kracht van het onderlichaam nodig. Daarnaast draagt een Formule-1 coureur ook nog verschillende lagen met beschermende kleding.

Omstandigheden zwaarder dan je denkt

Met een gemiddelde cockpit temperatuur van 50° en een luchtvochtigheid van 80% op circuits als in Maleisië, kan een coureur tijdens een race wel 3 kg aan lichaamsgewicht verliezen. Om dit tegen te gaan, handhaven coureurs een laag lichaamsvet percentage om te helpen bij een effectieve thermoregulatie.

Maar misschien wel de grootste onderscheidende factor waar coureurs mee moeten dealen in tegenstelling tot andere sporten, is dat de Formule-1 slechts een paar testdagen in het jaar heeft. Ze zijn daarom afhankelijk van menselijke prestatieoplossingen van het Formule-1 team om het hele jaar door te kunnen presteren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Trainingsmethodes van Formule-1 coureurs

De bovenstaande informatie is de reden waarom Formule-1 coureurs in fysieke topconditie moeten zijn. Dit gaat aan de hand van een multidisciplinaire aanpak. Denk hierbij aan fietsen, roeien, zwemmen, hardlopen en in sommige gevallen zelfs langlaufen. Het is zaak dat de core van een coureur ontzettend sterk is.

Zoals bij de meeste topsporten wordt de intensiteit en het volume van de training dagelijks bepaald om het herstel zoveel mogelijk te versnellen. Ook gebruiken F1-coureurs hartslagmeters om hun uithoudingsvermogen te testen. Dit is vooral handig bij het repliceren van een gemiddelde race, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Trainingsschema’s voor optimale conditie

Hoewel conditie en kracht in het hele lichaam van een coureur erg belangrijk is, is het nog extra belangrijk voor de bestuurders om hun schouder- en nekspieren in topconditie te krijgen. Dit doen ze omdat het hoofd niet wordt ondersteund in bijvoorbeeld een zijwaartse en voorwaartse beweging.

Ook is het trainen met lichaamsgewicht belangrijk voor coureurs. Oefeningen om schouders te trainen, rugspieren te ontwikkelen en borstspieren te verstevigen zijn in veelvuldig terug te vinden. Deze oefeningen zijn allemaal ontworpen om de kracht en het uithoudingsvermogen van het bovenlichaam op te bouwen die nodig zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door George Russell (@georgerussell63)