Health

De waarheid over trainen op een lege maag en je sportprestaties

trainen op een lege maag voordelen en nadelen

Velen geloven dat trainen of cardio op een lege maag betere resultaten oplevert dan trainen met op een volle maag. Andere zeggen dat ze te weinig energie hebben om te trainen op een lege maag. Maar is trainen op een lege maag nou beter voor je?

Vermindert sporten op een lege maag je prestaties?

Zoals eerder opgemerkt kan trainen tijdens het vasten ervoor zorgen dat je lichaam vet en spiereiwit verbrandt voor energie. Deze activiteit heeft een negatieve invloed op je kracht en stofwisseling tijdens het trainen. Vasten kan dus wel degelijk een effect hebben op jouw sportprestaties.

Verschillende studies tonen aan dat trainen op een lege maag zorgt dat je lichaam niet aan voldoende energie kan komen. Sporten met een lege maag leidt doorgaans tot minder kracht, snelheid en intensiteit, vooral als er onvoldoende koolhydraten beschikbaar zijn in het lichaam.

eten voor het trainen

Cardio op een lege maag verbrandt efficiënter vet

Het lichaam produceert energie uit glycogeen dat het aanmaakt en opslaat wanneer je koolhydraten eet. Het zet overtollige koolhydraten om in vet en slaat dat op voor later.

Vasten zorgt ervoor dat de beperkte glycogeenvoorraden van het lichaam ’s nachts afnemen. Als gevolg daarvan verbrandt het de vetweefsels om de extra energie te produceren die nodig is bij het sporten in deze toestand. Studies tonen aan dat trainen op een lege maag kan helpen om tot 20% meer vet te verbranden dan normaal.

cardio op een lege maag

Het kan hormonale onevenwichtigheden veroorzaken

Er zijn aanwijzingen dat cardio zonder gegeten te hebben kan leiden tot hormonale afwijkingen en een verstoring van de cortisolproductie. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van een blessure tijdens het sporten. Hoewel sommige studies suggereren dat trainen op een lege maag gunstig is, betekent dit niet dat dit altijd het geval is.

Alles hangt af van je trainingsdoelen. Wil jij gewicht verliezen tijdens het sporten, dan kan trainen op een lege maag een goede oplossing zijn. Wil je echter spiermassa opbouwen, dan heb je energie uit voeding nodig om een krachtigere work-out te hebben.