Life

9 duidelijke tekenen dat je in een toxic relatie zit

toxic relatie tekenen red flags

Een relatie hoort fijn te zijn. Wederzijds respect, liefde, waardering, en vertrouwen zijn een paar hoekstenen waarop een goede relatie is gebaseerd. Soms gaan jullie door een storm heen, dat is normaal. Maar wat als het maar blijft stormen? Dan kan het zijn dat je in een toxic relatie zit, een relatie die niet goed voor je is. Maar hoe herken je een toxic relatie? Wij hebben 9 tekenen op een rijtje gezet.

Wat is een toxische relatie? En hoe kun je dit herkennen?

Elke relatie heeft zijn ups- en downs, en sommige dingen in een relatie veranderen nu eenmaal. Tijdens de eerste date leken jullie voor elkaar gemaakt, maar als de relatie langer duurt dan komen de uitdagingen. Een goede relatie overwint deze uitdagingen, waarna jullie er als stel sterker uitkomen. Maar wat als je het gevoel hebt dat je nooit iets goed doet? Of als je (steeds vaker) te maken krijgt met fysieke of verbale agressie? Dat is een absolute red flag.

Het is moeilijk om vast te stellen of je in een toxic relatie zit, want zoiets groeit vaak geleidelijk. Elkaar afkraken in een relatie kan grappig zijn, maar wat als je te maken krijgt met vernederingen? Op een bepaald punt voelt de relatie niet gezond meer, en dan moet je voor jezelf vaststellen of het wel of geen toxic relatie is geworden. De onderstaande tekenen kunnen je hierbij helpen.

toxic relatie herkennen

1. Jaloezie

Met een beetje jaloezie is niets mis, maar als het regelrechte wantrouwen wordt dan is het een teken dat het niet goed zit. Zoals we hierboven beschreven is vertrouwen erg belangrijk, dus extreme jaloezie kan een signaal zijn dat je in een toxic relatie zit. Dan kun je beter kappen, en met een andere vrouw gaan daten.

2. Geen communicatie

In elke relatie komt ruzie voor. We hebben eerder veelgemaakte fouten van mannen in een relatie behandeld, maar ook vrouwen hebben een aandeel. Alles draait om communicatie. Als een ruzie niet wordt uitgesproken dan is dat gif voor je relatie.

3. Je durft jezelf niet te zijn

Als je niet jezelf kunt zijn bij je partner dan zit er iets fout. Als je denkt dat je jezelf anders moet gedragen als je partner bij je in de buurt is dan is dat een goed teken dat je in een toxic relatie zit. Continu bang zijn voor een conflict past in het verlengde van dit signaal.

toxic relatie jezelf

4. Je doet niets goed

Hoe hard je ook je best doet om je partner tevreden te houden; het is nooit goed genoeg. Als dit het geval is, dan weet je eigenlijk wel zeker dat je relatie nog giftiger is dan de angel van een schorpioen. Je wordt niet gewaardeerd, zo simpel is het.

5. Je voelt je niet gelukkig

Als je jezelf niet gelukkig voelt in je relatie dan zijn woorden eigenlijk overbodig. Het is dan verstandig om voor je eigen geluk te kiezen in plaats van vast te houden aan iets dat negatief vertrouwd is. Liefde hoort een geluksgevoel te geven, als het tegenovergestelde waar is dan zit je in een toxic relatie.

6. Geïsoleerd van sociale contacten

Als je door je partner vervreemd raakt van je vrienden en familie dan zit er iets niet goed. We hebben eerder 7 red flags waar je op moet letten tijdens een relatie met vrouwen behandeld, en deze zou daar eigenlijk tussen moeten staan. Want als ze jou ‘claimt’ dan is het zeker een teken dat je relatie giftige vormen aan begint te nemen.

toxic relatie signalen

7. Je voelt je opgelucht als je partner vertrekt

Als je blij bent wanneer je partner de deur uitgaat dan weet je zeker dat je in een relatie zit die niet goed voor je is. Je hoort juist graag bij diegene in de buurt te willen zijn. Als dit niet het geval is dan kun je misschien beter een einde aan de relatie maken.

8. Dagelijkse strijd

Als er elke dag een strijd gaande is dan is je relatie zonder twijfel toxic. Jullie horen een team te zijn, en niet het tegenovergestelde. Als er continue discussie is om de meest simpele dingen, zoals boodschappen doen, het kleurtje op de muur, of het voeren van de hond, dan zit het niet goed.

9. Je partner is altijd slachtoffer

Als je een fout hebt gemaakt in een relatie dan is zelfreflectie belangrijk. Zoals we hierboven beschreven is communiceren daar een onderdeel van. Een partner die continu in een slachtofferrol kruipt is niet in staat tot communiceren, dus zullen de ruzies alleen maar erger worden, en je relatie dus steeds giftiger.

toxic relatie slachtoffer