Tour de France: dit verdient een wielrenner met een etappezege
Geld & Carrière

Tour de France: dit verdient een wielrenner met een etappezege

De drie mooiste weken van het jaar komen er weer aan. Als je wielerliefhebber bent tenminste, want we hebben het over de Tour de France die op vrijdag 1 juli van start gaat. Het mooie van de Tour is dat een renner naast de eindoverwinning nog veel meer prijzen kan winnen, zoals een etappezege. Wordt een renner daar, naast eeuwige roem ook financieel wijzer van? We zetten voor je op een rij wat een wielrenner in de Tour de France verdient met een etappezege.

Tour de France: 109de editie

De Tour de France start dit jaar in Denemarken. Na drie etappes op Deense bodem verhuist het Tour de France-circus naar Frankrijk: de vierde etappe start in Dunkerque, oftewel Duinkerke in Noord-Frankrijk.

De meeste kenners verwachten dat de winnaar van vorig jaar, de Sloveen Tadej Pogačar, de titel gaat prolongeren. Maar landgenoot Primož Roglič en zijn schaduwkopman, de Deen Jonas Vingegaard liggen op de loer.

Meer dan alleen de strijd om het geel

Bij de Tour de France gaat de meeste aandacht uit naar de winnaar van het algemeen klassement: de gele trui drager. Maar het mooie is dat er nog veel meer prijzen te verdienen zijn. Naast de bolletjestrui voor de nummer 1 in het bergklassement, de groene trui voor de nummer 1 in het puntenklassement en de witte trui voor beste jongere kunnen de renners ook elke dag gaan voor de dagzege.

Tour de France: dit verdient een wielrenner met een etappezege

Verdiensten bij een etappezege in de Tour de France van 2022

Een dagzege in de Tour is voor veel wielrenners een kans om in de wielergeschiedenis boeken te komen. Maar wat valt er naast eeuwige roem nog meer te verdienen bij een etappezege in de Tour de France?  Dit zijn de bedragen die de Tourorganisatie uitkeert aan renners die in de top 10 eindigen:

  • Winnaar etappe: 11.000 euro
  • Nummer twee: 5.500 euro
  • Nummer drie: 2.800 euro
  • Nummer vier: 1.500 euro
  • Nummer vijf:  830 euro
  • Nummer zes: 780 euro
  • Nummer zeven: 730 euro
  • Nummer acht: 670 euro
  • Nummer negen: 650 euro
  • Nummer tien: 600 euro

Prijzengeld per etappe Tour de France 2022

In vergelijking met de bedragen in de voetbalwereld of in de Formule 1-wereld zijn dit natuurlijk geen schokkende bedragen. Maar let op, het gaat hier om bonussen. De verdiensten van een wielrenner bestaan voor een groot deel uit het door zijn ploeg betaalde salaris. Dat ligt voor een beginnende tot gemiddelde wielrenner op 1 à 2 ton en voor toppers als Tadej Pogačar, en Primož Roglič rond de vijf miljoen euro.

Daarnaast vult een wielrenner zijn salaris aan met prestatiebonussen en prijzengeld. Een overwinning in een prestigieuze koers zoals de Ronde van Vlaanderen of de Amstel Gold Race levert een winaar bijvoorbeeld zo’n 20.000 euro aan prijzengeld op.

Tour de France: dit verdient een wielrenner met een etappezege