Geld & Carrière

Zoveel kost deelname aan de Tour de France voor een wielerploeg

Tour de France kosten
Shirts, helmen, brillen en natuurlijk fietsen: de kosten voor een wielerteam zijn hoog Foto: Instagram @umbovisma_road

Op 1 juli begint de Tour de France 2023, het grootste wielerevenement ter wereld. De Tour de France is voor de deelnemende wielerploegen een kostbare aangelegenheid. Wat is een wielerploeg nu gemiddeld kwijt aan kosten voor deelname aan de Tour ? We zetten het voor je op een rij.

Forse kosten voor de deelnemende teams aan de Tour

Sponsors ondersteunen de teams financieel en natuurlijk ontvangen de teams prijzengeld voor overwinningen. Maar de teams zijn ook verantwoordelijk voor salarissen, uitrusting, voeding, reiskosten en meer – en dat gaat om forse bedragen.

Renners hebben hoogwaardige materialen nodig om zo snel mogelijk te kunnen rijden. Naast aerodynamische fietsen en helmen hebben ze ook speciale kleding, zonnebrillen, handschoenen en schoenen nodig, afhankelijk van de omstandigheden tijdens de etappes.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AG2R CITROËN TEAM (@ag2rcitroenteam)

Kosten fietsen en uitrusting

Laten we eens kijken naar de kosten van de uitrusting van een gemiddelde Tour de France renner. Het primair belangrijkste onderdeel is natuurlijk de fiets. Professionele racefietsen kosten tussen de 10.000 en 15.000 euro. Reken voor de outfit van de renners – naast shirts, broeken en sokken ook helmen, zonnebrillen en nog veel meer – op minimaal vele honderden euro’s per renner.

Daarnaast hebben wielrenners ook specifieke voeding, medicatie, zonnebrandcrème en andere benodigdheden nodig. De kosten voor de individuele uitrusting en kleding van een renner kunnen zo oplopen tot ruim boven de 20.000 euro.

Veel kosten voor het team zelf

Een wielrenner kan de Tour de France niet alleen winnen, maar heeft zijn team nodig. Tijdens de race zijn de renners afhankelijk van ondersteuning met tactische hulp, reparaties, reserveonderdelen, voeding en medische zorg. De 22 teams uit in totaal een kleine 500 personen. Naast de 176 renners onder andere ploegleiders, verzorgers, koks en monteurs.

Nog meer kosten: een luxe teambus koste bijvoorbeeld de Jumbo wielerploeg 500.000 euro, maar kan natuurlijk wel jarenlang worden gebruikt. De kosten voor voedingssupplementen tijdens de Tour de France kunnen oplopen tot 5.000 euro per team en per etappe.

Deelname aan de Tour de France is een kostbare aangelegenheid

Het is natuurlijk wel zo dat een aanzienlijk deel van de kosten niet exclusief voor de Tour is, maar te verdelen over een heel wielerseizoen. Overigens kost deelname aan de Tour op zich niets; de teams betalen geen inschrijfgeld. Ze worden door de organisatie uitgenodigd om deel te nemen.