Geld & Carrière

Dit levert winst van een etappe in de Tour de France op aan prijzengeld

Tour de France etappezege
Pelle Bilbao wint de 10de etappe in de Tour de France van 2023. Foto: @letourdefrance

De Tour de France editie 2023 is in volle gang. Rivalen Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard strijden om het geel, het verschil is maar 17 seconden. Maar er valt nog veel meer te genieten in de Tour. De dagelijkse strijd om de etappewinst bijvoorbeeld. Wat staat daar eigenlijk naast eeuwige roem nog meer tegenover? Oftewel, wat verdient een wielrenner in de Tour aan een etappezege?

Het prijzengeld in de Tour de France bij een etappe overwinning

De Tour van 2023 bestaat uit 21 etappes: 7 vlakke etappes, 5 heuvelachtige etappes, 1 tijdrit en 8 bergetappes, waarvan 4 met aankomst bergop. Of je nu een korte vlakke etappe wint, of een zware bergetappe: het prijzengeld is elke dag hetzelfde. Dit krijg je als renner wanneer je in de top 10 van een etappe eindigt:

Etappewinnaar:          11.000 euro

Nummer 2:                   5.500 euro

Nummer 3:                   2.800 euro

Nummer 4:                   1.500 euro

Nummer 5:`                     830 euro

Nummer 6:                      780 euro

Nummer 7;                      730 euro

Nummer 8;                      670 euro

Nummer 9:                      650 euro

Nummer 10:                    600 euro

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tour de France™ (@letourdefrance)

Prijzengeld verdeeld over het team

Zoals je ziet zijn dit bepaald niet de grote bedragen zoals we die kennen van de Formule 1 en het internationale voetbal. Dan is het ook nog eens zo dat bij de meeste teams het gebruikelijk is om het prijzengeld te verdelen over alle teamleden. Een etappewinnaar ziet dus maar een klein deel van het prijzengeld op zijn bankrekening terug. Gelukkig hoeven de renners niet te leven van het prijzengeld, maar rijden ze rond voor aantrekkelijke salarissen.

Nog meer dagprijzen

Er zijn elke dag nog meer geldprijzen te verdienen. Zo wordt er elke dag een prijs uitgereikt voor de strijdlustigste renner van 2.000 euro. Kom je als eerste boven op een col van de buitencategorie, dan levert dat 800 euro op, de nummer twee krijgt 450 euro en de nummer drie 300. Daarnaast zijn er dit jaar 2 cols waar op de top een groter bedrag te verdienen valt:

  • 5.000 euro voor wie als eerste boven kwam op de Tourmalet in de 6de etappe: dat was Tobias Johannessen.
  • 5.000 euro voor wie als eerste boven komt op de Col de la Loze, in de 17de etappe.

Meeste etappe overwinningen Tour 2023

Jasper Philipsen is dit jaar tot nu toe vrijwel onverslaanbaar in de etappes die eindigen in een massasprint. De Belg won al 4 etappes, die dus 44.000 euro opleverden voor de kas van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck. Hij is de enige Tour renner dit jaar tot nu toe die meer dan 1 etappe won.