toto wolff miljardair mercedes f1
Foto: Mercedes-AMG PETRONAS F1
Geld & Carrière

Hoe Toto Wolff de magische miljardengrens passeerde bij Mercedes

Toto Wolff is zonder twijfel een van de meest invloedrijke mensen in de Formule 1-wereld. Als CEO en teamleider van het Mercedes-AMG Petronas Formula 1 Team heeft Wolff een sleutelrol gespeeld in het succes van het team, dat acht opeenvolgende Constructors’ Championships en zeven opeenvolgende Drivers’ Championships heeft gewonnen van 2014 tot en met 2021. Maar hoe is Wolff zo’n succesvolle zakenman en miljardair geworden?

Investeren in Williams F1

Voordat Wolff bij Mercedes kwam, was hij mede-eigenaar van het Williams F1-team en had hij daar ook een belangrijke rol. Het team won de Spaanse Grand Prix in 2012 dankzij een slimme strategie van Wolff en het team. Na zijn succes bij Williams werd Wolff benoemd tot uitvoerend directeur van Mercedes en hielp hij bij het opbouwen van een team dat uiteindelijk dominant zou worden in de sport. Ook wist Toto Wolff maar liefst 33% van de aandelen van het team te bemachtigen, naast Daimler en INEOS.

Onder Wolff’s leiding bouwde Mercedes een team van topcoureurs en technische experts die samenwerkten om de concurrentie te overtreffen. Tussen 2014 tot en met 2021 werd de autosport gedomineerd door Mercedes. Pas toen onze eigen Max Verstappen het op zijn heupen kreeg, kwam deze dominante periode tot een einde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toto Wolff (@totowolfffans)

Toto Wolff’s miljardenfortuin

Naast zijn zakelijk succes bij Mercedes heeft Wolff ook geprofiteerd van de groeiende populariteit van de Formule 1. De sport heeft de laatste jaren een enorme boost gekregen door documentaires zoals ‘Drive to Survive’ op Netflix, die een breder publiek hebben bereikt en de waarde van Formule 1-teams hebben vergroot.

Al deze aandacht heeft Wolff’s fortuin natuurlijk verder vergroot. Mede door zijn grote aandeel in het team van Mercedes is hij inmiddels een miljardair, wat hem een mooie plek oplevert op Forbes’ lijst van miljardairs in de sport. Met de Formule 1 die blijft groeien en evolueren, zal Wolff zijn bankrekening ongetwijfeld eenzelfde soort transformatie blijven doormaken.