Geld & Carrière

Dit zijn de 5 waardevolste multinational bedrijven van Nederland

top 5 grootste nederlandse bedrijven

Ondanks dat Nederland qua oppervlakte wellicht niet zoveel voorstelt, spelen sommige Nederlandse bedrijven tot een grote rol van betekenis in de globale economie. Maar wat zijn eigenlijk de meest waardevolle Nederlandse bedrijven, en waar zijn ze groot mee geworden? 

Grootste Nederlandse bedrijven

Dat veel grote bedrijven hun oorsprong in Nederland vinden, is helemaal niet zo gek. Nederland heeft bijvoorbeeld een uitstekende infrastructuur, wat het makkelijk maakt voor bedrijven om te ondernemen en producten en diensten te leveren. Ten tweede zijn Nederlanders over het algemeen hoog opgeleid, waardoor ons land een goede plek is voor bedrijven om slimme werknemers aan te trekken.

Nederland ligt natuurlijk geografisch gezien ook op een goede plek voor bedrijven. Met een centrale locatie in Europa, hebben Nederlandse bedrijven gemakkelijk toegang tot internationale markten. Met een gunstig belastingklimaat en een stabiele economie is Nederland daarnaast ook een heel aantrekkelijke plek om een bedrijf te starten. Maar wat zijn de top 5 waardevolste bedrijven in Nederland?

meest waardevolle nederlandse bedrijven

5. NXP Semiconductors – € 42,14 Miljard

Met een marktwaarde van meer dan 40 miljard komt NXP Semiconductors op een 5e plek op het lijstje met meest waardevolle Nederlandse bedrijven. Dit is een technologiebedrijf dat marktleider is in het produceren van chips die gebruikt worden in de auto-industrie. Daarnaast maakt De producten van het bedrijf worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals autoradio’s, beveiligingssystemen en mobiele telefoons.

4. Heineken – € 48,80 Miljard

Iedereen in Nederland kent Heineken, het grootste biermerk in Nederland. Naast Heineken verkoopt deze biergigant ook merken als Amstel, Desperado en Sol. Met een marktwaarde van X is het niet zo gek dat Charlene de Carvalho-Heineken stipt bovenaan staat in de lijst met rijkste Nederlanders.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heineken NL (@heinekennl)

3. Airbus – € 83,35 Miljard

Airbus is een van de grootste vliegtuigfabrikanten ter wereld. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en verkoopt commerciële vliegtuigen, militaire vliegtuigen en helikopters. Airbus biedt ook diensten aan voor het onderhoud en de reparatie van vliegtuigen en helikopters. Daarnaast heeft Airbus verschillende dochterondernemingen die zich bezighouden met luchtvaarttechnologie en luchtvaartdiensten.

2. Prosus – € 122,97 Miljard

Prosus is een bedrijf dat investeert in bedrijven met veel groeipotentie. Het bedrijf focust zich vooral op het investeren in bedrijven in de financiële technologie, online marketing en online service segmenten. Een aandeel van Prosus kopen is dus eigenlijk hetzelfde als het investeren in een beleggingsfonds met aantrekkelijke bedrijven in de online wereld.

1. ASML – € 217,45 Miljard

ASML staat bovenaan de lijst met de waardevolste Nederlandse bedrijven! Wellicht heb je nog nooit van dit bedrijf gehoord, aangezien ze diensten leveren voor andere bedrijven, en niet direct voor consumenten. ASML maakt namelijk machines die chips en andere onderdelen voor elektronische apparaten. ASML staat zelfs op plek 36 van de wereld als het gaat om waardevolste bedrijven!