Geld & Carrière

De top 11 best betaalde banen van Nederland in 2022

top-11-best-betaalde-banen-nederland-2022

We willen allemaal een lekkere boterham verdienen met ons werk. Maar niet elke baan levert hetzelfde salaris op. Een productiemedewerker verdient jaarlijks significant minder inkomsten dan een chirurg. Ben je ook benieuwd wat de best betaalde banen in Nederland zijn in 2022? We hebben de 11 best betaalde banen in Nederland voor jullie opgezocht.

Best betaalde banen in Nederland 2022

In het artikel Dit is het gemiddelde netto salaris in Nederland per leeftijdsgroep hebben we het gemiddelde maandsalaris beschreven. Uit cijfers van website loonwijzer.nl maken we op dat het modale netto maandsalaris op dit moment €2.299,75 bedraagt.

Vanaf januari 2022 ging het modale salaris met 2% omhoog. Deze stijging wordt deels veroorzaakt omdat het bruto bedrag jaarlijks met 2% wordt verhoogd.

Er zijn banen die een meervoud opleveren van dit modale inkomen. De 11 functies die we hieronder vermelden zitten ver boven het genoemde modale inkomen en zorgen daarmee voor een goed gevulde bankrekening.

Een lekker salaris is uiteraard een prima motivatie om een bepaalde functie te bekleden, maar plezier in je werk is ook erg belangrijk. Hoe dan ook; hieronder de 11 best betaalde banen in Nederland. Het netto maandbedrag hebben we naast de functie vermeld.

1. Onderzoeker klinische chemie (€15.000 tot €20.000)

De opleiding voor deze functie is zeer uitgebreid en niet makkelijk af te ronden. Maar als je jezelf onderzoeker klinische chemie mag noemen dan zit daar ook een prachtig loonstrookje aan vast. Je onderzoekt met deze functie bloed en andere lichaamsstoffen op ziekten.

2. Piloot (€9.375 tot €16.500)

Piloot wordt je ook niet zomaar. De opleiding tot piloot is zwaar en duur. Maar als je eenmaal in die cockpit zit dan verdien je een lekker bedrag per maand. Een zeer ervaren piloot met de hoogste rang mag het hoogste bedrag op zijn rekening laten bijschrijven.

piloot best betaalde banen nederland

3. Commercieel directeur (€5.295 tot €16.025)

Een commercieel directeur heeft een zeer verantwoordelijke baan, namelijk de verkoopstrategieën van een compleet bedrijf bepalen. Buiten dat om is de persoon met deze functie ook verantwoordelijk voor het werven van nieuwe klanten en onderzoekt nieuwe markten.

4. Accountant (€2.250 tot €13.500)

Een minstens net zo verantwoordelijke baan in het bedrijfsleven is die van een accountant. Iemand met deze functie regelt het financiële en fiscale gedeelte van een bedrijf. Daarnaast geeft een accountant ook financiële adviezen aan de top van een bedrijf.

5. Neurochirurg (€5.833 tot €10.833)

Een neurochirurg voert operaties aan de hersenen, ruggenmerg en het zenuwstelsel uit. Voor deze functie moet je dus zelf beschikken over stalen zenuwen en een goed stel hersens. De opleiding is zwaar, maar de verdiensten die er tegenover staan zijn het wel waard.

chirurg best betaalde banen nederland

6. Dermatoloog (€5.833 tot €10.833)

Een dermatoloog verdient maandelijks vrijwel hetzelfde als een neurochirurg. Dit heeft te maken met de brede kennis dat nodig is over huid, haren en nagels. Een dermatoloog beheerst meerdere specialismen en heeft daarnaast als arts een verantwoordelijke functie.

7. Burgemeester (€3.340 tot €10.325)

We weten allemaal dat een burgemeester de verantwoordelijkheid over een stad of dorp draagt en is ook de vertegenwoordiger van een gemeente. De grootte van de gemeente speelt een rol in het salaris van de burgemeester. Ook de werkdruk kan meespelen in het te ontvangen salaris.

8. Bedrijfsjurist (€6.458 tot €10.000)

Een bedrijfsjurist hoort ook in dit rijtje met de best betaalde banen. Iemand met deze functie geeft juridisch advies, controleert contracten en beheert de verzekeringen van een bedrijf. Als je pas begint in deze tak verdien je ongeveer €2900 per maand. Maar dat verandert snel naar prestatie.

9. Advocaat (€4.890 tot €8.202)

De taak van een advocaat is het juridisch bijstaan en adviseren van zijn of haar cliënt. De bedragen die worden verdiend door een advocaat kunnen erg verschillen. Een advocaat dient de wet te kennen en zal in een rechtbank de cliënt vertegenwoordigen.

advocaat best betaalde banen nederland

10. Psychiater in de verslavingszorg (€4.644 tot €8.115)

Het signaleren van een verslaving en het geestelijk behandelen van verslaafden zijn de kerntaken van deze functie. Ook valt het opmaken van behandelplannen en voorlichting geven aan naasten tot de taken van een psychiater in de verslavingszorg.

11. Tandarts (€3.840 tot €6.450)

De taken van een tandarts variëren tussen het onderhouden van een gebit tot het repareren hiervan. Een ervaren tandarts heeft alle kennis en voert dan ook alle taken uit die te maken hebben met tanden en kiezen. De bedragen dat een tandarts verdient verschilt per opleiding en ervaring.