Geld & Carrière

Top 10 rijkste mensen van Nederland in 2022

Top 10 rijkste mensen in Nederland in 2022

Nederland is een welvarend land, maar de één is net wat welvarender dan de ander. Zo is het aantal miljardairs in Nederland de laatste jaren gegroeid en werden de rijksten in Nederland nog wat rijker, ondanks economische terugslag door pandemie en oorlog. Hetzelfde geldt overigens voor de 10 rijkste mensen ter wereld. Het aantal Nederlandse miljardairs is volgens de laatste schattingen nu 45. We zetten de 10 rijkste mensen in Nederland in 2022 voor je op een rij.

10. Pieter van der Does (Adyen)

Pieter van der Does zie je niet vaak in de publiciteit. Het is niet eens bekend hoe oud hij precies is: 52 of 53. Van der Does is internetondernemer en mede-oprichter en CEO van Adyen, een zogeheten payment service provider. Met de diensten van Adyen kunnen bedrijven in een klap verschillende betaalmethodes aanbieden. In 2020 werd van der Does miljardair en verscheen voor het eerst op de Forbes  Billionaire list. Op dit moment omvat zijn vermogen zo’n 2,6 miljard euro.

9. Karel van Eerd (Jumbo)

Karel van Eerd wordt dit jaar 84 en is supermarktondernemer. Hij was de motor achter het succes van de Jumbo supermarkten en heeft de dagelijkse leiding van het concern inmiddels overgedragen aan zijn kinderen. Hij is tegenwoordig nog wel president-commissaris van Jumbo. Van Eerd is naar schatting goed voor een vermogen van 2,7 miljard euro.

Top 10 rijkste mensen in Nederland in 2022

8. Hans Melchers (HAL Investments)

Hans Melchers is net als Karel van Eerd van bouwjaar 1938 en wordt dit jaar 84. Hij was eigenaar van het Arnhemse internationale concern Melchemie. Eind jaren 80 deed hij de leiding van het  concern over, het heet nu Melspring. Daarna zat Hans Melchers niet stil, hij heeft onder andere een aanmerkelijk belang in de investeringsmaatschappij HAL Investments. Het totale vermogen van Hans Melchers is nu rond de 2,8 miljard euro

7. Arnout Schuiff (Adyen)

Arnout Schuijff is internetondernemer. Hij werd miljardair toen het bedrijf Adyen waarvan hij mede-oprichter is, samen met Pieter van der Does (zie nummer 10) naar de beurs ging. Net als van der Does zul je Arnout Schuiff niet snel in de publiciteit zien. In stilte geniet hij van zijn slordige 3,5 miljard euro.

6. Adriaan Mol (Mollie/MessageBird)

Adriaan Mol is 38 en daarmee een van de jongere miljardairs op dit overzicht. Hij verdient de kost als internet ondernemer en investeerder. Hij is bekend geworden als oprichter van betaalservice provider Mollie, en hij richtte ook communicatiedienst MessageBird op. Daarnaast investeert Mol in diverse andere ondernemingen. Zijn tot nu toe opgebouwde vermogen is ongeveer even groot als dat van nummer 7 op deze lijst: 3,5 miljard euro.

Top 10 rijkste mensen in Nederland in 2022

5. Ralph Sonnenberg (Hunter Douglas)

Ralph Sonnenberg is geboren in 1934 en daarmee de op één na oudste rijkaard in de Nederlandse top 10. Hij woont in Zwitserland en is nog altijd de CEO van de Hunter Douglas groep en bezit zo’n 80% van de aandelen. Het bedrijf  is opgericht door zijn vader, die vanwege zijn joodse afkomst nazi-Duitsland ontvluchtte en in de jaren ’30 in Nederland terecht kwam. Het vermogen van Ralph Sonnenberg is om en nabij de 3,6 miljard euro. 

4. Gérita en Inge Wessels (Bouwbedrijf Wessels)

Op de vierde plaats twee zussen: Gérita en Inge Wessels. Mocht de naam Wessels je bekend voorkomen: hun opa  richtte in 1933 Bouwbedrijf Wessels op. Toen hun vader Dik Wessels het bedrijf overnam telde het vier werknemers. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een bedrijf met 17.000 werknemers, verspreid over meerdere landen met een omzet van een kleine 7 miljard euro. Gérita en Inge erfden toen hun vader in 2017 overleed de aandelen in het bedrijf én een groot deel van het vermogen van hun vader. Samen zijn ze nu goed voor een vermogen van 4,3 miljard euro. 

3. Frits Goldschmeding (Randstad)

Frits Goldschmeding wordt dit jaar 89 en is daarmee de oudste miljardair in de top tien van rijkste Nederlanders. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met uitzendorganisatie Randstad, waarvan hij onder andere oprichter, president-directeur en voorzitter van de raad van bestuur was. Op zijn oude dag geniet hij van zijn vermogen van om en nabij de 5,6 miljard euro. 

2. Remon Vos (Central Trade Park)

Remon Vos (1965) is de oprichter en topman van Central Trade Park (CTP). Dit vastgoedconcern is groot in bedrijfshallen en magazijnen in Oost-Europese landen zoals onder andere Tsjechië, Polen, Hongarije. Het begon allemaal toen Vos op 24-jarige leeftijd naar Tsjechië verhuisde en met twee zakenpartners een stuk grond kocht. Een kleine 25 jaar later is het vermogen van Remon Vos uitgegroeid tot zo’n – 5,7 miljard euro.

1. Charlene de Carvalho-Heineken

Drink je graag bier, bereken dan zelf even hoeveel je hebt bijgedragen aan het vermogen van de rijkste Nederlander. Dat is namelijk Charlene de Carvalho-Heineken (1954), grootaandeelhouder en directeur van Heineken. Ze is de  dochter en opvolger van de in 2002 overleden biermagnaat Freddy Heineken. Charlene de Carvalho-Heineken is met ruime afstand de rijkste in de top 10, haar vermogen in 2022 is meer dan dat van nummer 2 en 3 samen: ze bezit rond de 13,5 miljard euro. De top tien van rijkste personen op aarde haalt ze er niet mee, maar een indrukwekkend vermogen is het zeker wel.