Geld & Carrière

Top 10 rijkste mannen ter wereld in 2022

Top 10 rijkste mannen ter wereld in 2022

Wie begonnen 2022 als de 10 rijkste mannen ter wereld? Sommige zijn bijna dagelijks in het nieuws, andere treden juist liever wat minder op de voorgrond, maar wie zijn die mannen nu eigenlijk? En waar zijn ze zo rijk mee geworden? De tien rijkste mensen in 2022 zijn allemaal mannen. De rijkste vrouw ter wereld valt net buiten de top tien: op de elfde plaats staat Francoise Bettencourt Meyers. Deze Française bezit een kapitaal vermogen van bijna 94 miljard dollar. Veel geld verdienen zit in de familie: haar opa was de oprichter van cosmeticamultinational L’Oréal.

10. Warren Buffett (Berkshire Hathaway)

Hij is inmiddels 91, maar kan het investeren niet laten en zijn vermogen blijft maar groeien. Warren Buffett is directeur en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway, het zeer succesvolle conglomeraat dat meer- en minderheidsbelangen bezit in een groot aantal bedrijven.

Een aandeel in Berkshire Hathaway is het duurste aandeel ter wereld. Het totale, met investeringen vergaarde vermogen van de bejaarde beleggingsgoeroe bedraagt ongeveer 109 miljard dollar.

9. Larry Ellison (Oracle)

Nummer 9 op de lijst van rijkste mensen ter wereld is ook de jongste niet meer: de oprichter van softwaregigant Oracle, Larry Ellison is 77. Het lukte hem afgelopen jaar voor het eerst boven de 100 miljard dollar uit te komen: net als Warren Buffet komt hij uit op een slordige 109 miljard dollar. Larry Ellison bezit ongeveer een derde van de aandelen van miljardenbedrijf Oracle en die werden het afgelopen jaar fors meer waard.

8. Steve Ballmer (Ex-Microsoft CEO)

De 65-jarige Steve Ballmer is met zijn 1,96 meter de langste top 10-miljardair. Hij kreeg bekendheid als directeur van Microsoft, na opvolging van Bill Gates. In 2014 trad hij terug als Microsoft-CEO, maar behield wel een riant aandelenpakket. In de afgelopen jaren is zijn vermogen uitgegroeid tot 122 miljard dollar.

7. Sergey Brin (Google)

De in Rusland geboren Amerikaan Sergey Brin (48) stond – samen met Larry Page die we verderop op deze lijst tegenkomen – aan de wieg van één van de meest gebruikte uitvindingen van de laatste decennia: Google.

In 2019 stapte hij uit het bestuur van het mega-succesvolle Alphabet Inc, het moederbedrijf van onder andere Google, waar hij nog wel een fors aandelenpakket van bezit. Met name door de prestaties van zijn aandelen groeide zijn vermogen tot 125 miljard dollar.

6. Mark Zuckerberg (Facebook, Meta)

De overbekende en steenrijke Mark Zuckerberg is nog altijd maar 37. Hij richtte in 2004 Facebook op en is nu de CEO van Meta, dat naast Facebook bestaat uit Instagram en WhatsApp. Je zou dus kunnen stellen dat wij vrijwel allemaal een steentje bijdragen aan het vermogen van Mark Zuckerberg. Lees ook over wat Meta doet voor het Metaverse.

De Meta-aandelen stegen de afgelopen tijd flink in waarde. Ondanks dat een grote Facebook-storing hem dit jaar enkele miljarden kostte kwam het vermogen van Mark Zuckerberg toch uit op een indrukwekkende 128 miljard dollar.

5. Larry Page (Google, Alphabet Inc.)

Samen met zijn vriend Sergey Brin (zie nummer 7) richtte Larry Page (48) Google en een andere reeks succesvolle softwarebedrijven op. Net als Sergey Brin trok hij zich terug uit het bestuur van Alphabet Inc, maar beiden zitten nog wel in de raad van commissarissen.

Larry Page belegde blijkbaar net iets slimmer dan zijn vriend en zakenpartner, want hij bezit nu een vermogen van zo’n 130 miljard dollar, zo’n vijf miljard meer dan Sergey Brin.

4. Bill Gates (Microsoft)

De nummers 5 tot en met 9 van de top 10 van rijkste mensen verdienden allemaal hun fortuin in de software-industrie. Dat geldt ook voor nummer 4, Bill Gates, de oprichter van het op één na grootste softwarebedrijf ter wereld, Microsoft. Nummer één is overigens Apple.

De 66-jarige Gates schijnt veel geld weg te geven aan goede doelen, maar het lukt maar niet om uit de top 10 van rijkste mensen op aarde te raken. De afgelopen tijd groeide zijn vermogen ondanks zijn filantropische acties aan tot 139 miljard dollar.

3. Bernard Arnault (LVMH)

Op de derde plek dan eindelijk iemand die niet rijk is geworden met software of aandelen, maar met wat meer tastbare producten. Het gaat dan wel om producten die niet voor iedereen zijn weggelegd, namelijk luxe artikelen zoals Louis Vuitton tassen en Moët & Chandon champagne.

Deze merken, en bijvoorbeeld ook cognacmerk Hennessey en juwelenmerk Bulgari, vallen onder het concern LVMH. De topman van LVMH is de 72-jarige Fransman Bernard Arnault. Hij houdt de eer hoog voor Europa, als enige niet-Amerikaan in de top tien van rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van 176 miljard dollar.

2. Jeff Bezos (Amazon)

De afgelopen jaren voerde hij de lijst aan, maar aan het begin van 2022 moet hij het – voorlopig? – met een tweede plek doen. En dat ondanks een flinke stijging van zijn vermogen.

We hebben het over Amazon-oprichter Jeff Bezos (58), die ondanks één van de duurste echtscheidingen ooit zijn vermogen wist uit te bouwen tot 190 miljard dollar. Naast financieel zoekt hij het ook letterlijk hogerop en maakte afgelopen jaar een ruimtevlucht met een raket van zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin.

1. Elon Musk (Tesla, SpaceX)

Het was geen nek-aan-nek-race: nummer 1 is Elon Musk. Hij begint 2022 goed met maar liefst 277 miljard dollar en dat is zo’n 87 miljard meer dan nummer 2, Jeff Bezos. De 50-jarige kennen we natuurlijk allemaal als de excentrieke oprichter van elektrische autobouwer Tesla. Lees ook alles over de revolutionaire bedrijven van Elon Musk.

Hij sloot dit jaar een mega-deal met autoverhuurder Hertz. Daarnaast investeert hij fors in zijn ruimtebedrijf SpaceX. De groei van het vermogen van Elon Musk is des te opmerkelijker als je weet dat hij 2021 begon met 156 miljard dollar. Een groei van maar liefst 121 miljard dollar dus.

Wat valt op bij de 10 rijkste mannen ter wereld in 2022?

Uit de top 10 van de rijkste mannen op aarde – en binnenkort wellicht ook van de maan en op Mars – vallen een paar interessante wetenswaardigheden op te maken:

  • Samen bezitten de vermogende mannen zo’n 1500 miljard dollar.
  • Negen van de tien rijkste mensen ter wereld zijn Amerikanen.
  • De top 10 rijkaards werden in het afgelopen jaar allemaal nog rijker dan ze al waren.
  • Zes van de tien werden rijk in de software-industrie.
  • Mark Zuckerberg is de enige in de top tien die jonger is dan veertig. De helft is 65 jaar of ouder.