Geld & Carrière

5 dingen waarvan je niet wist dat je er toeslag voor kon krijgen

toeslagen-aanvragen
(Foto: Freepik)

Wist je dat wij als Nederlanders kunnen genieten van bijzondere toeslagen die je wellicht nog niet kende? Naast de bekende huur- en zorgtoeslagen zijn er enkele verrassende extraatjes die je financiën een zonnige boost kunnen geven. Zo is er de zomertoeslag, die je beloont voor het feit dat je in de warme maanden in eigen land blijft en hard doorwerkt. En wat dacht je van de laptop toeslag voor studenten, waarmee je studeren net iets aangenamer wordt? Wij hebben vijf bijzondere toeslagen op een rijtje gezet, maar onthoud, geef altijd tijdig je aangepaste loon door aan de belastingdienst, anders kan het eind van het jaar een negatieve financiële verrassing zijn!

Toeslagen: welke zijn er en hoe vraag je dit aan?

Toeslagen zijn er speciaal voor degenen die zich aan de onderkant van de sociaal-economische ladder bevinden. Ze bieden je de mogelijkheid om van het leven te blijven genieten en je kinderen de jeugd te geven die ze verdienen. Of je in aanmerking komt voor bijzondere toeslagen hangt af van verschillende factoren, waaronder je jaarinkomen, dat van je partner, en je woon- en gezinssituatie. Er zijn ook specifieke voorwaarden, zoals waarom je mogelijk minder kunt werken of zelfs arbeidsongeschikt bent en daardoor werkloos bent.

Deze toeslagen kunnen een verschil maken in je leven, dus vergeet niet te controleren of je er recht op hebt. En let op, want de hoogte van deze toeslagen kan variëren per gemeente. Ontdek met welke bijzondere toeslagen jij jouw leven kunt verrijken en maak er gebruik van om het leven nog leuker te maken.

toeslagen-aanvragen

1. Laptoptoeslag

Voor veel scholieren zijn laptops tegenwoordig net zo onmisbaar als hun schoolboeken. Maar laten we eerlijk zijn, laptops kunnen behoorlijk prijzig zijn, vooral voor gezinnen met een bescheiden inkomen. Gelukkig is er goed nieuws! Gemeenten door heel Nederland begrijpen dit en bieden speciale subsidies en financiële ondersteuning voor gezinnen die een helpende hand kunnen gebruiken bij de aanschaf van een laptop voor hun schoolgaande kinderen. Het goede nieuws is dat bijna alle gemeenten in Nederland een laptop-regeling hebben. Dit betekent dat 99% van de gezinnen met een laag inkomen in aanmerking komt voor deze welkome ondersteuning. Slechts een enkeling, zoals Brummen (Gelderland) en Den Helder (Noord-Holland), biedt deze regeling niet aan.

Wat interessant is, is dat de hoogte van de financiële tegemoetkoming varieert afhankelijk van de gemeente waar je woont. Sommige gemeenten stellen een maximumbedrag vast, zoals Zutphen (Gelderland) met € 100,-, terwijl anderen, zoals Wijk bij Duurstede (Utrecht), zelfs negen keer zo veel ondersteuning bieden. Opvallend is dat in grotere gemeenten gezinnen gemiddeld een iets lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen dan in kleinere gemeenten. Het is in ieder geval de moeite waard om te kijken hoe jouw woonplaats de laptop toeslag regelt, zodat je kind gewoon met een goed functionerende laptop aan zijn schoolavontuur kan beginnen.

toeslagen-aanvragen

2. Stadspas

Maak kennis met de Stadspas. Een pas die je de stad laat ontdekken op een manier waardoor je portemonnee niet belast wordt. Met de Stadspas is het tóch mogelijk om je kind met zijn beste vriendjes te laten voetballen, tennissen, zingen, muziek maken of welke sport of hobby in je gemeente dan ook. De Stadspas en het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen je. Ze betalen de contributie voor clubs en verenigingen, zodat jij of je kinderen hun passie kunnen volgen zonder je zorgen te maken over de kosten.

De pas heeft nog meer voordelen voor diegenen die iets minder vermogend zijn. Zo kun je meet een Stadspas in Amsterdam bijvoorbeeld ook genieten van culturele uitstapjes, zoals een bezoek aan musea, voordelig naar de film gaan, en boeken lenen bij de lokale bibliotheek. Bovendien hebben sommige gemeenten nog meer voordelen in petto, zoals één gratis bezoek aan de dierenarts per jaar. Het is tijd om te genieten van de rijkdom van cultuur en sport in de stad, zelfs als je even in de schuldsanering zit. Het immers ook jouw stad.

toeslagen-aanvragen

3. Fietsplan

Een fietsplan bij je werkgever? Dat kan u geld besparen én zorgt voor een frisse wind in je dagelijkse routine. En wist je dat het begrip ‘fiets’ niet alleen verwijst naar die trouwe, oude tweewieler, maar ook naar elektrische fietsen, leasefietsen en pedelecs? Het voordeel van een fietsplan, ook wel bekend als ‘fiets van de zaak’ of ‘fiets leasen’, varieert afhankelijk van je persoonlijke situatie. Laat ons eens kijken naar de mogelijkheden:

Krijg je een fiets van uw werkgever die je ook privé mag gebruiken? Dan voegt je werkgever 7% van de adviesprijs toe aan je loon, bekend als de bijtelling. Over dit bedrag betaal je loonbelasting en premie volksverzekeringen. Maar hier komt het interessante deel:

  • Je mag de fiets niet alleen voor woon-werkverkeer of werk gebruiken; je mag er onbeperkt privé van genieten, zonder gevolgen voor de bijtelling.
  • Als je een eigen bijdrage voor de fiets moet betalen, wordt deze van de bijtelling afgetrokken, zolang deze bijdrage niet hoger is dan de bijtelling zelf.
  • Je werkgever kan de bijtelling opnemen in de ‘vrije ruimte‘, maar dat is iets waar je werkgever meer over kan vertellen.
  • En vergeet niet, accessoires voor je fiets, zoals een handige tassendrager of een extra slot, blijven belastingvrij.

Als voorbeeld: Stel je voor dat je in 2023 een fiets van € 2.000 krijgt en je jaarlijks bruto salaris € 35.000,- bedraagt. Je betaalt dan maandelijks slechts € 4,25 voor uw fiets. Maar er is meer! Als je met een eigen fiets zakelijke kilometers maakt, mag je werkgever je belastingvrij tot € 0,21 per kilometer vergoeden. Zelfs woon-werkverkeer telt mee als zakelijke kilometers.

toeslagen-aanvragen

4. Toeslag voor wonen in het buitenland

Heb jij altijd al gedroomd van een schilderachtige B&B in het buitenland? Of heeft jouw lichaam simpelweg een diep verlangen naar de warme zonnestralen die ons koude kikkerlandje niet altijd kan bieden? Daarnaast kan het natuurlijk ook zomaar zo zijn dat je om privéredenen ons land moet verlaten. Goed nieuws! Zelfs als je de Nederlandse grenzen hebt verlaten, kun je nog steeds profiteren van enkele financiële voordelen.

Woon je in het buitenland, misschien samen met je toeslagpartner of gezin? Dan kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag, mits je aan de geldende voorwaarden voldoet. Dit betekent dat jouw dromen van een zonnig paradijs geen financiële belemmering hoeven te vormen.

toeslagen-aanvragen

5. Zomertoeslag

De zon straalt fel aan de hemel en de zomervakantie lonkt. Voor veel werknemers betekent dit lekker op vakantie, maar je hebt ook werknemers die liever verblijven in eigen land en door blijven werken. Zij kunnen een welkome verrassing in de vorm van een zomertoeslag ontvangen. Bedrijven willen hun personeel belonen en Schiphol gaat zelfs zo ver dat ze hun medewerkers tijdelijk een zomertoeslag van €5,25 per uur aanbieden. Een extraatje dat zeker van pas komt in de tijd van stijgende prijzen.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat een tijdelijke loonsverhoging ook gevolgen kan hebben voor toeslagen van de Belastingdienst, zoals huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Als je tijdelijk meer verdient, kan dit leiden tot een verlaging van deze toeslagen. Daarom is het cruciaal om tijdig je nieuwe jaarinkomen door te geven om te voorkomen dat je aan het einde van het jaar honderden euro’s moet terugbetalen.