Living

Wil je weten: 5 dingen waar je WD-40 nog méér voor kunt gebruiken

toepassingen-wd-40-gebruiken
(Foto: Depositphotos)

In vrijwel elke schuur in Nederland ligt er een blauw-gele bus met de bekende waterverdrijvende spray. Het wondermiddel wordt veelal gebruikt als kruipolie om bijvoorbeeld sloten mee te smeren, maar de toepassingen van het goedje zijn praktisch eindeloos. Er zijn namelijk nog veel meer situaties waar WD-40 goed van pas komt. Wist je dat je het ook voor de volgende 5 dingen kan gebruiken?

Wat is WD-40 eigenlijk?

WD-40 is een middel dat waterverdrijvende eigenschappen heeft. Het bedrijf Rocket Chemical Company ontwikkelde het in 1953, dat in opdracht van NASA op zoek was naar een waterverdrijvend middel om roestvorming op raketten tegen te gaan. De spray dankt zijn naam aan de ontwikkeling van de samenstelling, want pas bij de veertigste test hadden ze succes. En zo was de naam ‘Water Displacement 40e formule’ geboren, afgekort WD-40.

1. Vogelpoep van auto verwijderen

Het werkende bestanddeel in WD-40 is een niet-vluchtige viskeuze olie die zich aan het oppervlak bindt waarop het is aangebracht. Dit maakt het een uitstekend smeermiddel, maar je kan met de spray nog zoveel meer. Zo bevat WD-40 ook bestanddelen waar ongewenste substanties, zoals bijvoorbeeld vogelpoep, goed in oplossen. Opgedroogde vogelpoep kan erg hardnekkig en lastig te verwijderen zijn. Spuit er wat WD-40 op en je poetst het met een zachte doek zo van je auto af, zonder krassen of beschadigingen aan je mooie autolak.

toepassingen-wd-40-gebruiken-vogelpoep

2. Gereedschap schoonmaken en smeren

Zoals gezegd is het smeren van onderdelen de bekendste toepassing van WD-40. Maar wist je dat je er ook gereedschap gewoon prima mee kan schoonmaken? Denk aan je heggenschaar, spatels, borstels, vijlen, raspen en ga zo maar door. Een beetje WD-40 erop en de cement-, gips- en lijmresten komen met gemak van je gereedschap. Bijkomend voordeel is dat je gereedschap meteen beschermt is tegen roesten en daarna ook minder snel weer vies wordt.

toepassingen-wd-40-gebruiken-gereedschap

3. Kauwgom, verfspetters en vetresten verwijderen

Kauwgom op het tapijt, verfspetters op het raam of aangekoekte vetresten op je kookplaat? Met een spuitje WD-40 ben je er zo vanaf. Spray wat van het goedje op de kauwgom en wrijf het met een doek uit. Herhaal indien nodig tot de kauwgom volledig is opgelost. Voor verfspetters op ramen en vetresten op je kookplaat geldt eigenlijk dezelfde behandeling. De plekken inspuiten, even goed met een schone doek opwrijven en de plekken verdwijnen als sneeuw onder de zon.

4. Accupolen en elektradraden werkend krijgen

Het druist wellicht tegen je gevoel in, maar je kan deze onderdelen prima schoonmaken met WD-40. De kruipolie is niet-geleidend dus zal geen kortsluiting veroorzaken. Werkt je accu niet meer omdat de polen onder de corrosie zitten en er daardoor slecht contact wordt gemaakt? Met een stevige borstel en wat WD-40 ben je in no-time van de corrosie af. Hetzelfde geldt voor elektradraden die geen stroom meer lijken door te geven. Gebruik daarvoor in plaats van een borstel een ruwe doek. Haal overtollige WD-40 wel weg met een droge doek, aangezien het sommige plastic onderdelen week kan maken.

toepassingen wd 40 gebruiken accu

5. Vastgelopen ritssluiting

Je wilt ’s ochtends de deur uit en trekt je jas aan, maar dan kom je erachter dat je rits volledig zit vastgelopen. Hoe harder je trekt, hoe erger het vaak wordt. Gelukkig los je dit eenvoudig op door een beetje WD-40 op de ritssluiting te spuiten. Een paar keer heen en weer bewegen en je rist werkt weer als nieuw. Dit geldt trouwens voor eigenlijk alles wat stroef of vast zit en eigenlijk moeiteloos hoort te bewegen. Denk aan piepende deurscharnieren of een gordijnrails die een niet soepel glijdt. Een spraytje WD-40 erop en alles loopt weer zoals het hoort.