Media

Vermiste ‘Titan-onderzeeër’ zoeken is letterlijk een race tegen de klok

titan-onderzeeer-titanic-zoektocht

De vermiste titan-onderzeeër van het bedrijf OceanGate is nog niet gevonden. Op het moment van schrijven wordt er met man en macht gezocht naar het vermiste vaartuig. Dit is letterlijk een race tegen de klok, want er is nog maar voor minder dan 40 uur zuurstof in de duikboot beschikbaar. Onder de vijf inzittenden is ook oprichter en eigenaar van OceanGate, Stockton Rush, aanwezig. In de pers en media wordt er volop aandacht aan besteed.

Primitieve Titan-onderzeeër

De bewuste onderzeeër van OceanGate is niets meer dan een primitieve buis die wordt bestuurd door een controller dat vergelijkbaar is met dat van een Playstation. Aan de voorkant zit een koepel van titanium met een glazen patrijspoort waardoor passagiers naar buiten kunnen kijken. De Titan weegt 10,5 ton en is slechts 6,7 meter lang. Er zijn niet veel technische gegevens te vinden, maar uit verslagen van journalisten valt veel op te maken.

Uit een verslag van CBS journalist David Pogue kunnen we opmaken dat er behalve twee bankjes een klein toiletje aanwezig is, dat wordt afgescheiden met een gordijntje, en dat alle onderdelen eruitzien alsof het vaartuig op een zondagmiddag in elkaar is gezet. Dat is een beangstigende gedachte als je bedenkt dat er tot op een diepte van 4000 meter wordt gedoken, waar de druk 400 bar is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door COMPLEX (@complex)

Veiligheidsprotocollen genegeerd

Tijdens de bouw maakten verschillende personen zich zorgen om de veiligheid de Titan-onderzeeër. Het team achter het project heeft verschillende protocollen genegeerd omdat ‘de innovatie achter het project niet passen bij de huidige standaardcontroles‘. Toen een voormalig directeur maritieme operaties openlijk zijn zorgen had geuit over de veiligheid van de Titan-onderzeeër werd hij prompt op staande voet ontslagen.

De zorgen van de ontslagen medewerker bleken dus niet onterecht. De tijd tikt door, en de voorraad zuurstof raakt op. Er is echter ‘een kloppend geluid’ waargenomen tijdens de zoektocht naar het vaartuig, dus er is nog hoop, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg naast de Titanic. De tijd is de grootste vijand van de inzittenden. Ook CEO Stockton Rush zal het letterlijk benauwd krijgen, want hij behoort ook tot de passagiers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OceanGate, Inc. (@oceangate)