ondernemer verzekeringen1
Geld & Carrière

3 Essentiële tips voor elke beginnende ondernemer

Het runnen van een bedrijf brengt verschillende risico’s met zich mee. Bedrijven kunnen door verschillende dingen worden getroffen, van een zwakke markt tot een wereldwijde pandemie. Ben je zelf ondernemer? Dan is het belangrijk om eerst een aantal dingen op een rijtje te hebben.

Zaken die je als startende ondernemer moet weten

Als je een ondernemer bent of wilt worden, is de kans groot dat je de drive al hebt, maar misschien weet je niet hoe je moet beginnen met het opbouwen van je toekomstige imperium. Bekijk deze tips om erachter te komen wat je als beginnende ondernemer echt moet weten.

1. Structureer je boekhouding en facturatie

Freelancers en eigenaren van kleine bedrijven genieten van hun werk. Maar je moet ook worden betaald. Het is daarom belangrijk dat je op tijd betalingen van je facturen ontvangt, maar ook verstuurt. Gebruik hiervoor tools zoals een handige boekhoudprogramma’s. Zo is online boekhouding met Rompslomp erg eenvoudig en hou je meer tijd over voor de belangrijke zaken.

De financiële kant van het bedrijf moet op orde zijn als je wilt slagen. Zorg er dus voor dat je intensief contact onderhoudt met je klanten, zodat je altijd op tijd betaald krijgt.

Als ondernemer zijnde moet je focus liggen op het managen van je bedrijf. Door te investeren in een boekhouder kun je die focus behouden en tegelijkertijd streven naar de doelen die je voor ogen hebt. Veel ondernemers realiseren zich niet dat administratie onderhoudt nodig heeft, waardoor ze binnen de kortste keren achterlopen. Wees dit voor en huur een boekhouder in!

ondernemer verzekeringen2

2. Welke verzekeringen heb ik als ondernemer nodig?

Een verzekering biedt financiële zekerheid aan zowel de ondernemer als zijn gezin en iedereen die betrokken is bij het bedrijf. Oftewel: Verzekering biedt veiligheid en zekerheid aan iedereen die bij het bedrijf is aangesloten.

ondernemer verzekeringen3

Verzekering is net zo noodzakelijk voor ondernemers als voor CEO’s van grote internationale bedrijven. Een verzekering biedt beschermt jouw onderneming tegen zaken die het in potentie negatief kan beïnvloeden. Voor ondernemers zijn er veel soorten verzekeringen, maar dit zijn de belangrijkste.

Aansprakelijkheidsverzekering

Laten we beginnen met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Deze verzekering betaalt juridische kosten en ondersteuning die je nodig hebt als je bijvoorbeeld iemand wilt aanklagen. Het kan ook de schade dekken die iemand oploopt bij het gebruik van het product of dienst die je als bedrijf verkoopt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is er een waarbij mensen geneigd zijn om het te negeren. Deze verzekering helpt je door je inkomen te vervangen als je gewond raakt of heel erg ziek wordt. Houd er rekening mee dat het normaliter niet al het loon vervangt.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering werkt op dezelfde manier als elke andere verzekering die je afsluit. Het doel hiervan is om je te beschermen in het geval er iets gebeurt wat veel tijd en geld vereist. Denk hierbij aan rechtszaken of bijvoorbeeld identiteitsdiefstal. Het is min of meer hetzelfde als een ziektekostenverzekering, maar in plaats van naar een dokter te gaan, ga je naar een advocaat.

3. Denk na over je pensioen als ondernemer

Als je nog jong bent, lijkt pensioen zo ver echt dat het nauwelijks als de realiteit voelt. Het zal je daarom ook niet verbazen dat dit het meest gebruikte excuus is die mensen maken om niet te sparen voor hun pensioen.

Belangrijk dus om hier wel over na te denken. Zeker met de gedachte dat er voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers verhoudingsgewijs weinig mogelijkheden zijn om pensioen op te bouwen.

ondernemer_verzekeringen6

Zo bestaat er geen pensioenfonds, wat je bij bijna alle werkgever wel hebt. Om te voorkomen dat je als zzp’er op je 67e alleen AOW hebt, is het belangrijk om dit in gedachte te houden.

Hulp en advies vragen belangrijk voor startende ondernemers

Heb je nu het gevoel dat je helemaal vastzit? Het is belangrijk om te weten dat je lang niet de enige bent. Probeer uit te reiken naar andere ondernemers, en vraag ze om hulp. Je zal verbaasd zijn door alle contacten die binnen handbereik liggen. Ondernemen betekent vallen en opstaan, maar ook initiatief nemen om te bereiken wat je wilt. Wees geduldig. Rome is tenslotte ook niet in één dag gebouwd.