4 tips om altijd een passend openingsbod op een koopwoning te doen
-
Arjan van Drunen
- •
- Living
- •
- •

Sta jij op het punt om op huizenjacht te gaan of struin je wellicht al avondenlang Funda af? De inzet, jouw toekomstige droomhuis. Maar voordat je jouw kaarten op tafel legt, moet je slim spelen. Hoe? Door te ontdekken hoe lang de woning te koop staat, hoeveel interesse er is in het huis, zijn er vergelijkbare woningen te vinden en daarnaast gaat emotionele waarde van de verkoper een grote rol spelen. Als je deze sleutelinformatie in handen hebt, ben je klaar om je openingsbod te bepalen en dat droomhuis binnen te halen.
Voorbereidingen op jouw openingsbod
Je hebt het perfecte huis gevonden, maar het openingsbod kan een beetje een puzzel lijken. Geen zorgen, dit is waar de magie begint! Het openingsbod, dat vaak niet meteen overeenkomt met de vraagprijs, is cruciaal voor een succesvolle deal. De vraagprijs is vaak een beetje ‘geflipt’, en de echte waarde van het huis is wat je moet achterhalen. En waarom is dat belangrijk? Omdat dit de sleutel is tot het berekenen van jouw openingsbod.
Maar er is meer dan alleen de waarde van het huis. Jouw financiële comfort is minstens zo belangrijk. Verlies jezelf niet in de liefde voor dat prachtige huis en bied boven je budget – dat is vragen om problemen. Om te ontdekken wat je aan geld nodig hebt om de woning te kopen, is een goed gesprek met een hypotheekadviseur een slimme zet. Zodra je de praktische kan van jouw financiën op een rijtje hebt, komt het grote moment: het bieden op jouw droomhuis. Op dat moment moet je jezelf de volgende vragen gaan stellen.
1. Hoe lang staat de woning al te koop?
Is het huis net op de markt? Of staat het al een tijdje te schitteren op de woningmarkt? Het maakt een wereld van verschil voor het perfecte openingsbod. Voordat je dat bod doet, moet je dus ontdekken hoe lang de woning al te koop staat. Maar pas op, Funda geeft bij huizen die langer dan zes maanden te koop staan alleen een mysterieuze ‘6+’ weer, in plaats van de exacte tijd. Sluwe truc, toch? Dus, duik in de vraagprijsgeschiedenis.
Ander trucje waar je voor op moet letten is dat mensen hun woning van Funda halen om hem later weer ‘als nieuw’ opnieuw te plaatsen, zonder die prijshistorie. Dat is niet bepaald leuk als je later ontdekt dat je pronkt met een huis dat eigenlijk 15-20% minder waard is dan je dacht.
2. Hoeveel interesse is er in het huis?
Als er meerdere kapers op de kust zijn voor jouw droomhuis, moet je strategisch te werk gaan. Je wilt immers niet achter het net vissen. Zorg ervoor dat je bod niet lager is dan dat van andere potentiële kopers. Want als dat het geval is, zal de verkoper van het huis natuurlijk met hen gaan onderhandelen, niet met jou.
Dus, hoe vergroot je je kans om de gunfactor te krijgen? Door flexibel te zijn en beweeg je mee met de verkoper. Hier zul je dus soms wat consensus in moeten doen. Stem in met de overdracht datum, neem bepaalde items over en overweeg zeker een aankoopmakelaar in te schakelen. Met een professional aan je zijde die de ins en outs van de regels en procedures kent, zal de afwikkeling vlot en zorgvuldig verlopen.
3. Zijn er vergelijkbare woningen te vinden om je bod op te baseren?
Het vinden van jouw droomhuis tegen de juiste prijs begint met slim onderzoek. Vergelijkbare woningen in de buurt zijn jouw geheime wapen. Kijk niet alleen naar de vraagprijs, maar ook naar de staat waarin ze verkeren. Als je een vergelijkbaar huis ziet met een veel lagere prijs, heb je keuzes. Door de waarde van woningen te vergelijken heb je een beter richtpunt voor je openingsbod
Zo kun je overwegen om die lagere prijs als basis te gebruiken voor jouw openingsbod. Waarom meer betalen als de markt aantoont dat het voor minder kan? Houd wel rekening met eventueel een andere ligging, funderingen etc. De andere optie is om het huis met de lagere prijs te gaan bekijken. Als het net zo aantrekkelijk is als het lijkt, breng dan je openingsbod uit. Het kan jouw ticket zijn naar de woning van je dromen.
4. Waarom wil de verkoper van deze woning af?
Het is een vraag die elke potentiële koper zichzelf stelt. En het antwoord kan jouw openingsbod beïnvloeden. Neem bijvoorbeeld het scenario waarin de verkoper al een nieuwe woning heeft gevonden. Hun verlangen om te verhuizen maakt hen meer vatbaar voor een aantrekkelijk bod. Daarnaast willen zij natuurlijk niet aan een dubbele hypotheek vast zitten. Aan de andere kant, als ze het huis te koop hebben gezet zonder haast, kan de prijsonderhandeling een stevigere uitdaging zijn. Hier komt de factor emotionele waarde om de hoek kijken.
In het begin zijn de bewoners sterk gehecht aan hun huis, en de emotionele waarde van het huis is hoog. Maar na verloop van tijd daalt die waarde gestaag, soms zelfs tot onder de werkelijke marktwaarde. Dit verklaart waarom biedingen vaak overvloedig zijn wanneer een huis net op de markt komt. Maar na ongeveer drie maanden begint de verkoper te twijfelen of het nog wel lukt om het huis te verkopen. De reden achter de verkoop kan jouw troef zijn bij het onderhandelen over de perfecte prijs voor jouw nieuwe thuis.