Wheels

5 onderhoudswerkzaamheden aan je auto die je flink geld besparen op je apk

tips-besparen-apk
(Foto: Depositphotos)

Zie jij op tegen de apk-keuring van je auto? Dat is begrijpelijk, want de rekening kan flink oplopen als er gebreken worden gevonden. Maar wist je dat met slim onderhoud je aardig wat geld kunt besparen en je auto wat geruster door de keuring kunt loodsen?

De vaste lasten van je auto, zoals tanken zijn al duur genoeg: ontdek onze 5 eenvoudige tips die niet alleen je portemonnee sparen, maar ook bijdragen aan een topconditie van je auto.

1. Ga rustig om met je auto

Voorkomen is beter dan genezen: ga je rustig en netjes met je auto om, dan verslijten onderdelen minder snel. De eerste stap op weg naar een soepele apk-keuring is rustig rijden.

Een kalme rijstijl voorkomt vroegtijdige slijtage en bespaart je dus kosten. Remblokken bijvoorbeeld, gaan langer mee als je rustig rijdt en vooral tijdig en rustig remt. Hetzelfde geldt voor de banden en nog veel meer onderdelen.

ips besparen apk
(Foto: Freepik)

2. Schimmel in je airco zelf verhelpen

Op een niet goed werkende airco wordt je auto niet afgekeurd. Maar bij de apk kan wel aan het licht komen dat je airco duur onderhoud of een reparatie nodig heeft. Iets dat je eenvoudig zelf kunt verhelpen is schimmel in je airco. Je voorkomt er ook gezondheidsproblemen mee die schimmel met zich mee kan brengen.

3. Zelf oliepeil controleren

Het controleren en bijvullen van het oliepeil is vaak makkelijker dan gedacht. Hiermee voorkom je extra kosten bij de garage. Meestal is het niet meer dan een kwestie van eerst olie pijlen met de peilstok, is het peil te laag dan bijvullen. Check de (online) handleiding van je auto hoe het precies moet en welke motorolie je auto nodig heeft.

Het is sowieso verstandig geregeld het oliepeil te controleren. Olie is essentieel voor de juiste werking van de motor. Stel dat je er nooit naar omkijkt en op een dag gaat het rode lampje branden, dan heb je een probleem. Je moet dan direct stoppen met rijden of anders loopt je motor kostbare schade op.

tips besparen apk
(Foto: Freepik)

4. Verlichting controleren

Om slechte of ontbrekende verlichting wordt je auto afgekeurd. Ook kun je een boete krijgen als je met kapotte verlichting rondrijdt: nog meer kosten. Check dus regelmatig verlichting, remlichten, en richtingaanwijzers.

Het verschilt per merk, maar lampen vervangen kun je vaak zelf doen en zo de kans op afkeuren verminderen.

5 Regelmatig onderhoud voorkomt dure verrassingen bij de apk

Preventief onderhoud is de sleutel tot een gezonde auto en lagere kosten op de lange termijn. Let op de signalen van je auto, zoals dashboard lampjes en vreemde geluiden.

Regelmatige onderhoudsbeurten voorkomen dure reparaties en vergroten de kans dat je zonder problemen door de apk komt. Houd de onderhoudsdata in je boekje aan en overweeg een extra beurt als dat mogelijk is.

Geld besparen op je apk-keuring hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door slim om te gaan met je auto, regelmatig onderhoud uit te voeren en kleine klusjes zelf aan te pakken, kun je de kosten aanzienlijk verminderen. Voorkomen is beter dan genezen, dus geef je auto de aandacht die het verdient. Zo houd je niet alleen je auto in topvorm, maar ook je portemonnee wordt er blij van.