Media

Threads als Twitter alternatief: waarom Elon Musk niet blij is

threads-twitter-alternatief
(Foto: Instagram @says.tech) Threads is het nieuw social media platform van Meta

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram lanceerde op 6 juli  Threads. Het is een nieuw social media platform om korte berichten te delen. De gedachten erachter en de functionaliteiten lijken op die van het welbekende blauwe vogeltje. Twitter reageert fel op de nieuwe concurrent en dreigt met een rechtszaak. We zetten voor je op een rij wat Threads precies is en waarom het Elon Musk in de gordijnen jaagt.

Is Threads nieuw of plagiaat?

Threads trok binnen een dag al dertig miljoen gebruikers aan, bijna 10 procent van het aantal Twittergebruikers. Meta profiteert vooral van het succes van Instagram; wie een Instagram account heeft, kan ook inloggen op Threads.

Meta baas Mark Zuckerberg noemde Threads “het begin van iets speciaals!” maar Elon Musk, die Twitter vorig jaar kocht, ziet dat anders. Hij beschouwt het vooral als een app die verdacht veel lijkt op zijn eigen dienst. Meta kreeg direct een dreigende brief van Twitter waarin juridische stappen worden aangekondigd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Zuckerberg (@zuck)

Wat is Threads precies?

Threads is een nieuw social media platform.  Net als Twitter is Threads een platform om korte geschreven berichten, maar ook foto’s en video’s te delen. Threads lijkt niet alleen op Twitter maar ook op Instagram.  Instagram gebruikers wordt het overigens erg makkelijk gemaakt Threads te gebruiken: gebruikersnaam en bio die je op Instagram hebt geldt ook voor Threads en andere account op Instagram die overstappen naar Threads volg je dan ook gelijk.

Op threads mag een post maximaal 500 tekens bevatten. Video’s hebben als maximum lengte vijf minuten. Threads zal in het begin geen reclame bevatten, maar dat kan later nog veranderen.

Threads neemt medewerkers Twitter over

Volgens Twitter heeft Meta verschillende voormalige werknemers van Twitter in dienst genomen, die vervolgens aan de bouw van Threads hebben gewerkt. Deze werknemers zouden toegang hebben gehad tot “handelsgeheimen van Twitter en andere strikt vertrouwelijke informatie”, aldus een advocaat van Musk.

Er zijn inmiddels veel voormalige Twitter-werknemers, aangezien Musk sinds zijn overname 80 procent van het personeel heeft ontslagen. Momenteel zijn er nog slechts vijftienhonderd werknemers in dienst, terwijl dat er vorig jaar nog ongeveer achtduizend waren.

Threads nieuw social media platform

Twitter verder in de problemen?

Voor Twitter komt de ontwikkeling van Threads op een ongunstig moment. Het bedrijf van Musk heeft moeite om winstgevend te zijn en gebruikers klagen voortdurend over de constante aanpassingen aan de app.

Onlangs heeft Musk besloten dat gebruikers slechts een beperkt aantal tweets per dag kunnen bekijken. Er wordt gesuggereerd dat Twitter de dataverkeer beperking heeft ingesteld door financiële problemen. Minder dataverkeer betekent immers minder kosten voor Twitter.

Kan ik nu op Threads?

Nee, voorlopig is Threads nog niet beschikbaar in Nederland en alle andere landen van de Europese Unie. Europese gebruikers die genoeg hebben van Twitter en willen overstappen moeten dus nog even geduld hebben.