thomas barkie kunst life on earth
Foto: Eastcamp
Life

Kunstenaar Barkie over “Life on Earth” kunst, NFT’s en zijn eigen resort in Indonesie

De kunstwerken van de opkomende kunstenaar Thomas Barkie zijn een reflectie op zijn avontuurlijke kijk op het leven. Op jonge leeftijd reisde hij de wereld rond, werd fotograaf voor een bekende DJ, maakte een crypto-klapper, werd kunstenaar, verkoopt nu NFT’s en heeft inmiddels zelfs zijn eigen resort in Indonesië. Geen slechte CV voor een college drop-out van 26 jaar oud. 

Barkie : Aim for the moon

We spreken Barkie in members club ‘Adam&Co.’ in de A’DAM Toren. Op de 18e verdieping van deze toren hangt ”Palace of Dreams’, een van de kunstwerken van Barkie, prominent aan de muur. Het is een plek die past bij het werk van de jonge kunstenaar, met een fenomenaal uitzicht waar je uren naar kunt kijken. Veel kunstwerken van Barkie hebben het heelal als thema. Een van zijn eerste werken heet daarom ook ‘Aim for the moon’. Een term die symbool staat voor de liefde voor het heelal en zijn onbegrensde dromen.

Vol levensenergie vertelt hij hoe zijn reis als kunstenaar begon. Een reis die letterlijk van start ging met een ticket naar Indonesië. Toen hij op 17-jarige leeftijd abrupt met school stopte, besloot hij zijn droom te volgen: reizen. Hij ontdekte de natuur van Indonesië, sliep in hostels en begon te fotograferen met zijn eerste camera. Binnen no time besefte hij dat dit het leven was wat hij wilde leven. “Er ging letterlijk een wereld voor me open en ik besefte meteen dat ik dit zo lang mogelijk wilde doen.”

Tijdens zijn volgende reis, naar Nieuw-Zeeland, raakte hij gefascineerd door de ongerepte natuur en het fotograferen van het heelal. Aan de hand van tutorials, over het bewerken van foto’s, leerde hij wat voor foto’s hij moest maken voor het mooiste resultaat. Hij volgde cursussen en raakte al snel geobsedeerd met het vastleggen van bijzondere momenten. Of hij daar nou een vulkaan voor moest beklimmen, op zoek moest gaan naar een verborgen waterval of midden in de nacht op moest staan om naar de sterren te kijken. Niks was te gek voor het perfecte plaatje.

thomas barkie kunst
Foto: Eastcamp

Crypto-klapper & foto’s maken tijdens House shows

Door vroeg te investeren in crypto kreeg hij de kans om in zichzelf en zijn fotografie te investeren. Hij kocht van zijn winst een woning en nam ontslag bij zijn toenmalige baan. Hij benaderde het management van DJ Justin Mylo met de vraag om foto’s voor zijn social media kanalen te maken. Barkie zag dit als de perfecte kans om nog betere foto’s te leren maken en tegelijkertijd meer van de wereld te kunnen zien. “Ik vond dat hij wel wat betere foto’s kon gebruiken en zij gunden me deze kans. Voor ik het wist ging ik mee op tournee”.

Tijdens een dj-set van een uur is het de kunst om de sfeer van de hele avond in één foto weer te geven. Dit leerde hem om te werken met hoge tijdsdruk.  Een skill die ook goed van pas komt tijdens het schieten van bijzondere en unieke momenten in de natuur, denk aan momenten dat de sterren perfect staan of oog in oog staan met een wild dier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door barkie (@barkiee)

Life On Earth en digitale NFT’s

Omdat zijn grote passie uiteindelijk toch lag bij natuurfoto’s besloot hij de foto’s van zijn reizen te gaan verkopen. Om een eigen stijl te ontwikkelen besloot hij te gaan spelen met materialen. Hij gebruikt het beste papier en inkt om de kunstwerken tot leven te brengen. Daarnaast bewerkt hij de kunstwerken met verf en plaatst er diamond dust overheen om een 3D-effect te creëren.  “Gewone foto’s vond ik altijd te saai. Ik zocht naar iets unieks. Door de diamond dust creëerde ik iets nieuws en daarmee vond ik meteen mijn eigen herkenbare stijl.” Dit werd de “Cosmos” series van de “Life on Earth” kunst die Barkie maakt.

Als vroege crypto-investeerder sprong Barkie uiteraard ook op de NFT-trein (Non-fungible tokens). Hij maakte verschillende edities die hij als NFT-kunstwerken verkoopt. Bij de aankoop van een NFT krijg je zowel een digitaal als een fysiek kunstwerk. Elke NFT is 1 op 1 en daarom dus uniek. Dit maakt de cirkel met zijn vroege investering in crypto helemaal rond. “Crypto is de basis geweest van alles wat ik heb kunnen doen. Mijn vrijheden, en het nemen van risico’s, zijn daar begonnen. Daarnaast geloof ik echt dat dit de toekomst is.” Lees hier meer over NFT’s. Hieronder een van de NFT’s die Barkie verkoopt:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door barkie (@barkiee)

Investeren in een eigen resort: Sumba Sunset Paradise

Tijdens één van zijn reizen in Indonesië belande hij op het eiland Sumba. Een (nog) onontdekt eiland, weg van de massa, met weinig hostels en hotels. Hij zag het als een kans om hier een eigen resort te openen. Hij deed research, ontmoette locals die hem konden helpen en vond uiteindelijk een een perfect stuk grond voor zijn volgende project: Sumba Sunset Paradise. Barkie verkocht zijn huis in Nederland en kocht het stuk grond op Sumba. Het staat symbool voor de manier waarop Barkie met bluf door het leven gaat.

Met het verkopen van zijn kunst investeert hij onder andere in het ontwikkelen en verder uitbouwen van Sumba Sunset Paradise. Dit ecologische resort aan een idyllisch strand in Indonesië zal, als alles een beetje meezit, in 2023 geopend worden. Uiteraard hangt in elke accommodatie op dit resort straks een Barkie kunstwerk. Hiermee is zijn passie voor reizen en het maken van kunst op een organische manier samengekomen. Check de website van Barkie om al zijn projecten te volgen.

two person house - sumba sunset sunset
Sumba Sunset Paradise
two persons house - inside sumba sunset paradise
Sumba Sunset Paradise