Film & Serie

Nederlandse vrouw is de grote held uit Netflix docu ‘The Tinder Swindler’

the tinder swindler

De veelbesproken Netflix-documentaire The Tinder Swindler heeft veel losgemaakt onder de kijkers. Maar wat vooral is opgevallen is de Nederlandse Ayleen, die erin slaagde om de man die haar voor meer dan $140.000 had opgelicht, een koekje van eigen deeg te geven.

The Tinder Swindler

The Tinder Swindler gaat over de meesteroplichter Simon Leviev (Shimon Hayut), die vrouwen over de hele wereld voor miljoenen euro’s oplichtte door zich voor te doen als een steenrijke diamand-handelaar. De man liet een spoor van vernieling achter.

Door het verzinnen van extreme verhalen wist hij talloze jonge vrouwen geld afhandig te maken, zo ook Ayleen Charlotte. Zij ontmoette Simon, zoals alle anderen, op Tinder, en leende hem in totaal $140.000. Toen ze echter hoogte kreeg van zijn oplichtingspraktijken, besloot ze hem een koekje van eigen deeg te geven.

the tinder swindler

Ayleen Charlotte

Ze nam contact op met de politie, en besloot dat ze in de tussentijd kon proberen om wat van haar geld terug te krijgen. Op dat moment begon het net zich te sluiten rondom Leviev. Ze merkte op dat ze zich in een ‘machtige positie’ bevond, en maakte The Tinder Swindler wijs dat ze nog steeds van hem hield.

Ze stelde voor dat ze al zijn peperdure merkkleding kon verkopen om wat geld voor hem te verdienen. Simon vertrouwde haar onmiddellijk, en gaf al zijn merkkleding aan haar om te verkopen, aangezien ze zelf in de mode-industrie werkt. Zijn kledingkast hing vol met kleding van Louis Vuitton, Gucci en Dolce & Gabbana.

 

Terwijl Ayleen duizenden euro’s binnenhaalde, werd haar ‘vriendje’ steeds woedender en liet haar honderden voice-memo’s en berichten achter waarin hij haar en haar familie bedreigde. Dit betekende het einde van de oplichtingspraktijken.

Netflix documentaire

De Netflix-documentaire is gemaakt door de makers van Don’t F*** With Cats. Het succes van deze oplichter duurde niet oneindig. In 2019 werd Shimon Hayut in Griekenland betrapt met een vals paspoort en uitgeleverd aan Israël, waar hij uiteindelijk 15 maanden gevangenisstraf kreeg. Na vijf maanden kwam hij vrij wegens goed gedrag.

Meer goede Netflix-documentaires zien? Check ook eens onze andere artikelen: