Netflix

Netflix-serie ‘The Playlist’ over ontstaan van Spotify is een absolute aanrader

spotify the playlist netflix serie

In het leven van elke muziekliefhebber is Spotify niet meer weg te denken. Voordat de streamingdienst werd opgericht grepen mensen naar illegale manieren om gratis muziek te kunnen luisteren, zoals The Pirate Bay. Na de oprichting van Spotify veranderde de manier van het luisteren naar muziek op globaal niveau. Maar hoe is Spotify ontstaan? Netflix maakte er een serie over.

Spotify Untold

Netflix komt nu met The Playlist, een docu-drama miniserie dat fictioneel is, maar is gebaseerd op het boek Spotify Untold, dat de Zweedse schrijvers Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud hebben geschreven voor Netflix. De twee hebben de inhoud van het boek gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen omtrent het ontstaan van streamingdienst Spotify.

In The Playlist volgen we ondernemer Daniel Ek, die kansen zag in de oorlog tussen de muziekindustrie en de illegale downloadsites, zoals The Pirate Bay. Wereldwijd maakten miljoenen mensen gebruik van deze illegale site, waardoor de muziekindustrie talloze miljoenen misliep. Daniel Ek rook een kans, en greep deze door met zijn zakenpartner Martin Lorentzon een legale streamingdienst voor muziek te ontwikkelen.

The Playlist op Netflix

De twee ondernemers hadden nooit kunnen vermoeden dat deze streamingdienst, Spotify, een wereldwijd succes zou worden dat door zowel de muziekindustrie als consumenten zou worden gebruikt. Op het moment van schrijven heeft de streamingdienst ruim 433 miljoen gebruikers en groeit met 19 procent op jaarbasis. Spotify draaide in 2021 een omzet van in totaal 2,66 miljard euro, waarvan 282 miljoen aan advertentie inkomsten. Behalve muziek worden er ook veel podcasts gestreamd.

Het succesverhaal van Spotify is dus een serie waard, en dat is The Playlist geworden. In de serie zien we Spotify als start-up, waarbij de nodige problemen om de hoek kwamen kijken, maar met een flinke dosis doorzettingsvermogen en een heldere visie wisten Daniel Ek en Martin Lorentzon de muziekindustrie wereldwijd te veranderen. The Playlist is vanaf nu te zien op Netflix.