the northman
Film & Serie

Fans van The Northman spreken van ‘een duizelingwekkend staaltje filmmaken’

De visionaire regisseur Robert Eggers heeft zichzelf wederom overtroffen met The Northman, een meeslepende film die gaat over een jonge Vikingprins die op een zoektocht is om de moord op zijn vader te wreken. Hoewel de film officieel pas morgen uitkomt, stromen de eerste recensies al binnen.

The Northman

De film is losjes gebaseerd op de Oudnoorse legende van Amleth, een jonge edelman die op een bloedige wraakmissie is om de oom die zijn vader vermoordde en zijn moeder trouwde, te vermoorden. Een leuk detail is dat de manier waarop het verhaal is vertelt is geïnspireerd op het toneelstuk Hamlet, van Shakespeare.

Maar hoewel de film inderdaad is geïnspireerd op het iconische toneelstuk, zorgen de vele scènes van bloederig geweld toch voor een net iets andere insteek. In plaats van een besluiteloze, geweldloze protagonist, is de de held in deze film een gespierde, vastberaden krijger die de longen uit zijn lijf brult als hij dorpen plundert.

Bloeddorstig, gewelddadig en realistisch

Nadat Amleth uit zijn vaderland is gevlucht, wordt hij geadopteerd door een stam die hem opleidt tot een bloeddorstige krijger. De eerste keer dat hij te zien is in de film, plundert hij samen met zijn kameraden een dorp, en slacht hierbij de inwoners af en maakt de rest tot slaaf.

En dat voorbeeld is precies wat deze film zo realistisch maakt. De vechtscènes zijn prachtig gechoreografeerd, en laat tegelijkertijd zien dat de hoofdrolspeler meer een meedogenloze moordenaar lijkt te zijn dan een echte held.

the northman

Eggers laat de kijker hiermee zien dat de wereld waarin Amleth leefde, een barbaarse wereld was. Hij is geen humeurige intellectueel zoals Hamlet dat was in de boeken, maar een moordmachine die John Wick eruit laat zien als een peuter. Hou jij dus van bloederige wraakfilms? Dan is The Northman zeker is voor jou.

Films & Series over Vikingen

Het maken van films over de oude Vikingen lijkt over de afgelopen jaren een trend te zijn geworden. Na geschreven te hebben over de hitserie Vikings Valhalla, besteedden we ook aandacht aan een soortgelijke productie, The Last Kingdom. Kortom, er is op het gebied van vechtende mannen met baarden veel te beleven.

Lees ook eens één van onze andere artikelen: