Food & Drinks

The GlenDronach: Schotse Whisky met een meesterlijk verhaal

the glendronach schotse whisky

Duik met ons mee in de rijke wereld van Schotse whisky en laat je betoveren door het uitgebreide assortiment van The GlenDronach, een van de oudste distilleerderijen in Schotland. Deze whisky’s zijn niet zomaar drankjes; ze zijn bekroond en gerijpt op karakteristieke Spaanse Sherryvaten, waardoor The GlenDronach zich al decennialang onderscheidt als een ware meester in het vak.

Het verhaal van The GlenDronach

Het verhaal van The GlenDronach neemt je mee op een smaakvolle reis naar de betoverende Schotse Highlands. Verborgen in de prachtige vallei van Forgue, ook wel bekend als de ‘vallei van de Dronach’, vind je aan de oevers van de Dronach-rivier een van de eerste officiële whisky distilleerderijen van Schotland: The GlenDronach. Hier worden al sinds 1826 de meest verfijnde single malt whisky’s geproduceerd, gerijpt op alleen de allerbeste Oloroso- en Pedro Ximenez sherryvaten uit Andalusië.

James Allardice, de visionaire oprichter van The GlenDronach, was een pionier in de whisky industrie. Hij tilde Scotch Single Malt whisky naar nieuwe hoogten door de introductie van diverse sherry cask finishes. Zijn nauwkeurige selectieprocedure zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat alleen de sherry vaten van de allerbeste kwaliteit worden gebruikt. Het is deze toewijding aan topkwaliteit die The GlenDronach in staat stelt om al twee eeuwen lang uitmuntende whisky’s te produceren.

the glendronach story schotse whisky

Ons bezoek aan The Glendronach distilleerderij in Schotland

Recent zijn we op bezoek geweest bij The Glendronach Distillery om met eigen ogen te aanschouwen hoe het brouwproces en de kwaliteit van deze fijne Schotse whisky tot stand komt. Zoals eerder genoemd stamt de distilleerderij uit 1826 en is daarmee een van de oudste en gelicenseerde in Schotland. Op het terrein bevinden zich een aantal historische gebouwen uit die tijd. De eerste ruimte die we bezochten was het gedeelte waar de houten tonnen (washbacks) en apparatuur staan waar het stapsgewijze fermenteer- en filtratieproces plaatsvindt. Als je je neus hierboven hangt dan kun je door de alcohol heen al ruiken dat er veel aandacht wordt besteed aan de superieure kwaliteit van het eindresultaat.

In de aansluitende ruimte staan de kenmerkende koperen distilleerketels van The Glendronach waar het uiteindelijk naar wordt overgepompt. Deze lijken op grote weerspiegelende saxofoons. Hier is bewust voor gekozen omdat koper over tijd een rijkere smaak dimensie toevoegt. Nadat de whisky is gedistilleerd start het lange rijpingsproces in de beroemde Spaanse sherry-vaten. De vaten worden bewaard in een donkere en koele omgeving op het terrein zelf. Wanneer de smaak perfect in balans is bevonden door Master blender Rachel Barrie, komt het uiteindelijk in de mooie whisky flessen van The Glendronach terecht.

the glendronach distillery koperen distilleerketels
De koperen distilleerketels van The Glendronach Distillery (Foto: Glendronach)

Een echte whisky ervaring van de Schotse hooglanden

Het is overduidelijk te merken dat het vakmanschap en traditie van het whisky maken hier nog steeds erg leeft. Na onze uitgebreide tour door de distilleerderij volgde een whisky-tasting van de Core Range. De 12YO is erg toegankelijk door de zachtere smaak en afdronk. Deze is ook goed geschikt voor de beginnende whisky drinkers. De meer robuuste en krachtige smaken vind je terug in de 15YO, 18YO en de 21YO. Vooral de laatste twee zijn perfect om in alle rust van te nippen terwijl je geniet van een goed boek of een gezellige avond met goede vrienden.

De unieke en verfijnde smaak van de Schotse hooglanden kun je echt ervaren met The Glendronach single malt whisky’s. De passievolle aandacht voor het brouwproces, het gebruik van lokaal mineraalrijk water en gerst uit de nabij gelegen velden in combinatie met uitsluitend de beste ingrediënten is indrukwekkend te noemen. Ook de vallei-achtige omgeving straalt puurheid uit, het productieproces blijft van begin tot eind dichtbij de bron. Een bezoek aan The Glendronach Distillery is dus meer dan moeite waard. Het is een rijke whisky ervaring geschikt voor zowel beginners als de meer ervaren whiskyliefhebbers.

the glendronach distillery casks

the glendronach distillery

Met de tijd meegaan zonder kwaliteits concessies

Hoewel The GlenDronach met zijn tijd is meegegaan, heeft de distilleerderij nooit concessies gedaan op het gebied van kwaliteit. Het is een plek waar het respect voor het verleden hand in hand gaat met vooruitgang. Nog steeds rijpen de whisky’s uitsluitend op de beste vaten.

Stel je eens voor: een uniek samenspel van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op vaten van Pedro Ximenez. Voeg daar tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade aan toe, afkomstig van de allerbeste Oloroso sherryvaten. Het resultaat? Robuuste, krachtige en rijke whisky’s die de ware liefhebbers van Scotch Single Malt weten te onderscheiden en aanspreken. Dit is de essentie van een luxury malt.

the glendronach premium schotse whisky

Indrukwekkende premium Schotse whisky’s

The GlenDronach heeft een uitgebreid assortiment gerijpte Single Malts met een enorme variëteit aan smaken en aroma’s. De Core Range van The GlenDronach bestaat uit enkele sublieme aged Single Malts, waaronder The 12YO Original, The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament.

Deze whisky’s belichamen de rijke traditie en vakmanschap van The GlenDronach. Naast de core range biedt The GlenDronach ook een uitgebreide selectie aan specials en limited editions, waarvan vele jaarlijks terugkeren.

the glendronach 12yo schotse whisky

Verfijnde en karakteristieke smaken

Sinds 2016 is de selectie van The GlenDronach vaten in handen van de vrouwelijke Master blender Rachel Barrie. Met haar indrukwekkende expertise in ruiken en proeven, zorgt zij voor sublieme kwaliteit van alle The GlenDronach producten.

Met The GlenDronach proef je de rijke geschiedenis en het vakmanschap van een distilleerderij die al bijna twee eeuwen lang de meest verfijnde whisky’s produceert. Laat je meevoeren naar de Schotse Highlands en ontdek de karakteristieke smaken van deze bijzondere Single Malt-Whisky’s.