Film & Serie

The Crown wint 4 Golden Globes voor Netflix

The Crown, Golden Globe, Netflix

De Netflix-serie The Crown was zondag de grote winnaar bij de 78e editie van de Golden Globes. De dramaserie over het Britse Koninklijk Huis heeft vier van de zes nominaties verzilverd, waaronder die voor beste dramaserie. Andere prijzen gingen naar The Queen’s Gambit (beste mini-serie) en Schitt’s Creek (beste tv-serie).

De winnaar: The Crown

Streamingdienst Netflix, waar de dramaserie te checken is, is de grote winnaar van de avond met tien prijzen. Emma Corrin (Diana) en Josh O’Connor (Charles) werden zondag onderscheiden met Golden Globes voor respectievelijk beste actrice en beste acteur in een dramaserie.

Ook de actrice Gillian Anderson (Margaret Thatcher) won een Golden Globe als beste actrice in een bijrol. Het vierde seizoen van de populaire serie leidde tot wrijving in het Verenigd Koninkrijk, omdat de verhaallijn in delen niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Netflix domineert het speelveld

The Queen’s Gambit viel ook in de prijzen. De hitserie over een schaakwonder won prijzen voor Best Limited TV serie (miniserie), terwijl actrice Anya Taylor-Joy werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar vertolking van hoofdpersonage Beth Harmon.

Andere prijzen werden gewonnen door de comedyserie Schitt’s Creek (beste tv-serie en beste actrice voor Catherine O’Hara), het filmdrama Nomadland (beste dramafilm, beste regisseur) en de film Borat Subsequent Moviefilm (beste comedy, beste comedy-acteur; Sacha Baron Cohen).

De belangrijkste winnaars op een rij:

  • Beste dramafilm: Nomadland
  • Beste comedy of musical: Borat Subsequent Moviefilm
  • Beste animatiefilm: Soul
  • Beste dramaserie: The Crown
  • Beste comedy- of musicalserie: Schitt’s Creek
  • Beste regie: Chloé Zhao (Nomadland)