Health

Dit is hoe een goede nachtrust je testosteron verhoogd

testosteron verhogen nachtrust slaap

Het is nogal verbazingwekkend hoeveel invloed iets simpels als slaap kan hebben op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe groot is deze invloed eigenlijk op testosteron en waardoor komt deze invloed? Wij zochten het voor je uit hoe je slaap je testosteron, en dus ook je spiergroei beïnvloedt!

Testosteron verhogen: lengte en kwaliteit van slaap

Een tekort aan slaap kan de productie van testosteron beïnvloeden. Uit studies is gebleken dat mannen die rond de 5 uur slaap per nacht krijgen, een verlaging van hun testosteronspiegel kunnen ervaren van wel 15% binnen een week. Het is aanbevolen om tussen de 7-9 uur slaap per nacht te krijgen om een optimale productie van testosteron te waarborgen.

Naast slaapduur is ook de kwaliteit van de slaap van invloed op de productie van testosteron. Diepe slaap is noodzakelijk voor een optimale productie van testosteron, omdat dit de fase is waarin de meeste testosteron wordt geproduceerd. Zorg er dus voor dat je slaap ononderbroken en rustig is, en vermijd dingen die de slaapkwaliteit kunnen verminderen, zoals het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapen gaan of het drinken van cafeïne ’s avonds.

slapen effect spiergroei

Het belang van een slaapschema

Het tijdstip waarop je slaapt, is ook van invloed op de productie van testosteron. Bij mannen is de grootste productie van testosteron ’s nachts, wanneer ze in diepe slaap zijn. Het is belangrijk om op regelmatige tijden te slapen en een vast slaapschema aan te houden, zodat je lichaam weet wanneer het tijd is om testosteron te produceren.

Daarnaast zorgt een vast slaapschema er ook voor dat de kwaliteit van je slaap verbetert wordt. Het verstoren van het slaapritme, bijvoorbeeld door ’s nachts wakker te worden of door nachtelijk werk, kan leiden tot een verlaging van de testosteronspiegel.

slaaproutine testosteron

Effect van slaapapneu op je testosteron niveau

Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door herhaalde onderbrekingen van de ademhaling tijdens de slaap. Omdat je lichaam tijdens de diepe slaap de grootste hoeveelheid testosteron aanmaakt, kunnen deze onderbrekingen tot een verstoring van de slaapkwaliteit en dus tot een verlaging van je testosteron lijden.

Slaapapneu kan ook stress veroorzaken aangezien we minder uitgerust wakker worden. Dit kan op zijn beurt de productie van stresshormonen verhogen en de productie van testosteron verminderen. Simpele dingen als slapen op je zij in plaats van op je rug of het dragen van een speciaal masker tijdens het slapen kan slaapapneu verminderen of zelfs stoppen, waardoor jouw testosteron weer kan stijgen!

slaapapneu testosteron