Bescherm je testosteron: het onverwachte gevaar van kassabonnetjes aanraken
-
Dirk van Haaster
- •
- Health
- •
- •

Kleine dagelijkse activiteiten kunnen veel invloed hebben op jouw testosteronniveau, zelfs dingen waar je eigenlijk niet bij stil zou staan. Wist je bijvoorbeeld dat kassabonnetjes aanraken extreem slecht is voor je testosteron? Laten we eens bekijken hoe dat precies zit.
Waarom is testosteron belangrijk?
Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen omdat het verantwoordelijk is voor de productie van sperma en de verbetering van libido. Daarnaast heeft testosteron ook een impact op de fysieke en mentale gezondheid van mannen, waaronder de groei van spieren en botmassa, het verhogen van energie en uithoudingsvermogen, en het reguleren van stemmingswisselingen en emoties.
Een gezonde testosteronproductie is essentieel voor de gezondheid van alle mannen. Verstoringen in de productie van deze belangrijke hormoon kunnen leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk dat jij weet wat je wel en niet moet doen om je testosteronniveau gezond te houden.
Kassabonnetjes aanraken verlaagt testosteron
Bij een wetenschappelijk onderzoek werd onderzocht wat er gebeurde als mensen hun frietjes gingen eten nadat ze met gewassen handen een kassabonnetje vasthielden. Kort na het eten van de frietjes bleek het dat er aanzienlijke hoeveelheden Bisphenol A (BPA) in het bloed en urine van de deelnemers zat.
Bisphenol A is erg slecht voor je lichaam en wordt gelinkt aan het veroorzaken van meerdere ziektes, waaronder kanker en diabetes. Ook neemt je testosteron dus af van BPA in je lichaam. Tijdens het proces van het printen van kassabonnetjes komt er in extreem hoge doseringen BPA op de bonnetjes. Het vasthouden van deze bonnetjes is dus verre van gezond en kan beter vermeden worden.
Verbod op Bisphenol A
Naar aanleiding van deze studie werd in 2015 het gebruik van BPA in producten compleet verboden in Frankrijk. In Nederland is volgens het RIVM de blootstelling aan de schadelijke BPA stof nihil. Wel wilt het RIVM dat het gebruik van de stof verminderd wordt.
In 2017 wilde voormalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen verbod op BPA. Dit had als reden dat vervangende stoffen nog niet goed onderzocht waren, waardoor niet zeker was of het gebruik van andere stoffen minder gevaarlijk was. Ondanks dat het nog niet verboden is in Nederland, is het een gezonde keuze om kassabonnetjes niet met blote handen vast te pakken.