tekenen-pleaser-relatie
Life

7 duidelijke tekenen dat jij een echte pleaser bent in je relatie

Het is zonder twijfel een goede eigenschap als je iemand bent die graag geeft. Het moet echter wel de juiste balans hebben, zodat je jezelf niet tekort doet, en dus een pleaser wordt. Als je moeite hebt met nee zeggen, en altijd maar anderen aan het pleasen bent, dan heb je een onbalans tussen geven en ontvangen. Dit kan resulteren in een ongelijkwaardige relatie tussen jou en je partner, en dat kan op zijn beurt weer resulteren in een relatiebreuk. 

Zo herken je een pleaser in elke relatie

Als jij je partner continu aan het pleasen bent dan kun je moeilijk nee zeggen. Eigenlijk wil je er iets voor terug, maar dat durf je niet te vragen of te zeggen, waardoor er ongelijkheid ontstaat in de energiebalans tussen jullie, en dus in jullie relatie. Door pleasegedrag zet je jezelf telkens opzij om (bijvoorbeeld) aardig gevonden te worden, of je bent simpelweg niet assertief genoeg, en heb je moeite om voor jezelf op te komen.

Een toxic relatie kan verschillende oorzaken hebben. Pleasegedrag kan daar de basis van zijn. Als je telkens ‘ja’ zegt, maar het liefste ‘nee’ wilt antwoorden, dan kan het zijn dat je de pleaser in de relatie bent. In het slechtste geval wordt daar misbruik van gemaakt, en word je compleet ondergesneeuwd, en dat is slecht voor je zelfvertrouwen. Wij hebben een aantal signalen op een rijtje gezet.

pleaser relatie

1. Continu op zoek naar harmonie

Als je continu bezig bent om de vrede te bewaren dan doe je jezelf al snel tekort. Je kunt niet iedereen tevreden houden, en als je jezelf in alle bochten moet wringen om dat wel zo te houden dan ben je zonder twijfel een pleaser. Je mag ook weleens ergens tegenin gaan, dus ook tegen je partner. Perfecte harmonie bestaat niet, dus laat dat los.

2. Altijd klaarstaan voor anderen

Het is absoluut niet erg als je iemand wil helpen, maar als je daar telkens voor over je eigen grenzen heen moet dan is er iets mis. Een goede relatie is geven en nemen. Gelijkwaardigheid. Als je het gevoel hebt dat dit niet in balans is omdat je alleen maar geeft dan zit er iets goed fout. Je mag best een keertje ‘nee’ zeggen als je ergens geen zin in hebt. Zeker als het ten koste gaat van jezelf.

pleaser klaarstaan

3. Liefde en warmte komt alleen van jou

Als je geen liefde en warmte van je partner krijgt, dan zit er sowieso al iets fout. Als jij degene bent die alleen maar warmte geeft en niets terugkrijgt, dan kan het zijn dat je een pleaser bent. Zitten jullie in een relatiesleur? Misschien, maar als je het gevoel hebt dat alles van jouw kant komt, dan kan er meer aan de hand zijn.

4. Je zegt ‘ja’ op dingen waar je ‘nee’ op wil zeggen

Dit is misschien wel de belangrijkste aanwijzing dat je de pleaser in de relatie bent. Als je telkens ‘ja’ zegt terwijl je eigenlijk ‘nee’ wil zeggen dan ben je een pleaser, zo simpel is het. Je hoeft niet altijd maar toe te geven aan de wensen van een ander, dus ook niet aan de wensen van je vriendin. Je mag hoffelijk zijn, maar wees geen slaafje.

pleaser ja nee

5. Je hebt geen eigen mening

Die heb je wel, maar die spreek je niet uit omdat je niemand voor het hoofd wil stoten. Dit is pleasegedrag. Je mag best voor je mening uitkomen, van een discussie leren mensen ook. Je vriendin heeft ergens haar eigen opvattingen over, maar daar hoef je het niet altijd mee eens te zijn. Een vrouw houdt wel van een man met een sterke eigen mening, dus spreek je uit, en wees geen pleaser.

6. Weinig tijd voor jezelf

Je moet zonder twijfel investeren in je relatie, want het is belangrijk dat jullie tijd voor elkaar vrijmaken. Het wordt een andere zaak als je al je vrije tijd steekt in het pleasen van andermans wensen. Zelfs in een liefdesrelatie is het belangrijk dat je ook tijd voor jezelf neemt, want je bent een persoon die ook zijn eigen wensen en behoeftes heeft. Zet ze niet aan de kant, en begin vast met het bouwen van een mancave.

7. Je vraagt zelf nooit om hulp

Je staat altijd voor je vriendin klaar, maar je durft zelf niet om een schouder te vragen als het emotioneel even tegenzit. Dit is ook een aanwijzing dat je een pleaser bent. Het is in een relatie heel normaal als je ook jouw gevoelens en gedachten met je partner deelt. Je valt haar er heus niet mee lastig, sterker nog, ze zal kunnen waarderen dat je open en eerlijk tegen haar bent.

pleaser hulp