Life

Psychologen onthullen: 5 tekenen van een ongezonde relatie

tekenen-ongezonde-relatie
Afbeelding: Friends

Als je een relatie hebt dan hoor je gelukkige gevoelens te ervaren. Jullie horen elkaar aan te vullen evenals het respecteren van elkaars normen en waarden. Als dit niet het geval is, dan kan een relatie ongezond worden. Als je jezelf niet kunt zijn en continu om de simpelste redenen ruzie met je partner hebt, dan wordt het tijd om de relatie grondig te evalueren. Denk je dat je relatie ongezond is? De onderstaande tekenen wijzen er volgens psychologen op dat dit het geval is.

Tekenen van een ongezonde relatie herkennen

Een ongezonde relatie hebben geeft veel stress. Het zijn niet alleen de ruzies die een negatief effect hebben, vaak is er ook sprake van gebrek aan eigenwaarde, onzekerheid en verdriet. Toch blijven mensen lang bij elkaar, want ondanks de vele ruzies is er vaak toch een vorm van verbondenheid. Psychologen gebruiken veelal de term ‘cognitieve dissonantie’. Dit houdt in dat je de greep op de realiteit verliest en jezelf tegenstrijdige overtuigingen voorhoudt. Je onderdrukt dus de waarheid en de realiteit.

Mensen die in een ongezonde relatie zitten weten diep van binnen dat het hartstikke fout zit. Maar hoe herken je een ongezonde relatie? Het is vaak verstandig om eens goed in de spiegel te kijken. Ben je jezelf nog? Wat is er over van je karakter? Mensen die in een dergelijke relatie zitten, zetten zichzelf te vaak opzij en verliezen daarmee hun positieve zelfbeeld en eigenwaarde. Als je de onderstaande tekenen herkent dan is het goed mogelijk dat je relatie ongezonder is dan je denkt.

5-tekenen-ongezonde-relatie

5. Je loopt op eieren

Je merkt dat je de hele dag voorzichtig bent in wat je doet en/of zegt. Dit doe je omdat je bang bent dat je ruzie met je partner krijgt, of iets doet wat hem of haar van streek kan maken. Je uit je gevoelens en gedachten niet omdat je bang bent voor de negatieve gevolgen. Je verlaagt je eigen normen en waarden om je partner tevreden te houden. Dit zijn allemaal red flags die op een ongezonde relatie kunnen wijzen.

4. Je partner is jaloers op je succes

Als je promotie op je werk krijgt of een ander doel hebt behaald waar je trots op mag zijn, dan hoort je partner jou dit te gunnen. Als er sprake is van liefde en respect dan is je partner oprecht blij voor je. Als het tegenovergestelde waar is dan is dat een slecht teken. Hij of zij gunt jou het geluksgevoel niet en probeert je naar beneden te halen. Dit is absoluut een teken dat je in een ongezonde relatie zit, wat ook soms een toxic relatie kan worden genoemd.

5-tekenen-ongezonde-relatie

3. Je wordt dagelijks overheerst

Het is niet erg als je partner een assertieve persoonlijkheid heeft, maar dat wordt anders als hij of zij controlerend en overheersend wordt ten opzichte van jou. Je bent een mens en hebt recht op je eigen mening en keuzes. Als je partner jou in alles wil overheersen dan is er geen gezonde balans aanwezig en dat is niet goed. Van een diepe verbintenis is geen sprake, dus is de relatie verre van gezond.

2. Je krijgt geen steun

Je partner hoort jouw rots in de branding te zijn. Als je emotionele en mentale ondersteuning nodig hebt dan zal hij of zij er altijd voor je zijn. Als je partner dit niet aan jou kan of wilt geven dan wordt een relatie al snel problematisch. Als je partner echt om je geeft dan zal hij of zij niet twijfelen om je te steunen in tijden van nood. Als dit niet het geval is dan moet je jezelf afvragen tot in hoeverre er sprake is van echte liefde.

1. Altijd problemen in de relatie

Elke relatie heeft pieken en dalen. Er zijn altijd obstakels, maar in een gezonde relatie zijn dat korte periodes. Als jullie een dagelijkse strijd hebben die non-stop duurt, dan is er zonder twijfel sprake van een ongezonde relatie. Als je de relatie eens goed in het licht houdt en meer negativiteit dan positiviteit ervaart, dan is het misschien beter als jullie beiden een andere weg inslaan.

5-tekenen-ongezonde-relatie