tekenen geen echte ondernemer
Geld & Carrière

5 tekenen dat je geen echte ondernemer bent

Klinkt goed, je eigen onderneming beginnen. Eindelijk die stap nemen om toch echt voor jezelf te gaan werken en niet meer voor een baas. Je eigen onderneming starten is een mooi begin van een nieuw hoofdstuk. Twijfel je of je het in je hebt om je eigen onderneming te starten? Dit zijn 5 tekenen dat je nog niet klaar bent om je eigen onderneming te starten.

1. Je durft geen risico’s te nemen

Het nemen van risico’s hoort bij het vak. Durf je geen risico’s te nemen dan is het misschien toch een idee om beter na te denken wat je wilt. De feiten liegen er niet om. Vier op de tien (startende) ondernemers haalt het vijfde jaar niet. Dat is de keiharde waarheid. Een eigen onderneming starten is dan ook zeker een risico. Daarom is het zó belangrijk dat je voorbereid bent en weet wanner je wel risico’s moet nemen en wanneer niet.

2. Je wilt (te) snel winst zien

Je denkt eigenlijk niet goed na over je onderneming maar denkt alleen maar aan geld. Je stelt geen haalbare doelen maar wilt zo snel mogelijk resultaat zien. Tijdens het proces verlies je jezelf.

Een bekende regel in de business world luidt: het eerste jaar maak je verlies, het tweede jaar sta je quitte en pas het derde derde jaar maak je winst.

Dit houdt in dat je als ondernemer een lange adem moet hebben. Stel daarom haalbare doelen en zorg dat je je onderneming vanuit passie en onderzoek begint. En niet alleen om snel geld te maken.

5 tekenen dat je geen ondernemer bent
3. Je hebt geen ondernemersplan

De meningen zijn hierover verdeeld. Sommige mensen vinden het totaal niet nodig om een ondernemersplan te maken. Maar toch is het fijn om een idee te hebben waar je aan begint en waar je mee bezig bent. Het ondernemers plan helpt je om je vast te blijven houden aan je doelen voortkomende uit je missie en visie. Ook als je al wél je onderneming bent gestart is het nooit te laat om aandachtig een ondernemersplan te maken.

4. Je hebt geen enkel (markt)onderzoek gedaan

De reden dat mensen flink cashen is omdat ze een gat in de markt hebben gevonden en daarop inspelen. En dat zou jij ook moeten doen. Als je een product uitbrengt zonder enig marktonderzoek te hebben gedaan zal je ook niet weten waar de consument behoefte aan heeft. Op het moment dat jij marktonderzoek doet zal je erachter komen waar je verbeterpunten zitten. En op die manier kan je alleen maar groeien.

5. Je bent te onzeker

‘Fake it till you make it’ zegt men vaak. En dat is ook zo. Op het moment dat jij je eigen onderneming bent gestart, ben jij de baas. En dat betekent dat je moet weten wat je doet of op z’n minst de ballen te hebben om te doen alsof je weet wat je doet. Jij hebt de leiding, mensen rekenen op je.

Daarnaast moet je je product ook kunnen verkopen. En daarvoor heb je meer zelfvertrouwen nodig. Het belangrijkste is dat jij jezelf én je product kan verkopen. Als je veel te onzeker bent over jezelf en je product dan gaat het niet werken.