Style

Opmerkelijke actie: zet een tattoo en krijg een jaar lang gratis OV

tattoo-gratis-ov-oostenrijk
(Foto: Unsplash)

Oostenrijk denkt de ideale oplossing gevonden te hebben voor het verminderen van het gebruik van privé-auto’s in het land. Elke inwoner kan kiezen voor een jaar lang gratis reizen met het openbaar vervoer. Je moet echter wel even op je tanden bijten als je in aanmerking wil komen voor dit initiatief. Daarnaast zal je voor de rest van je leven in stijl worden herinnerd aan je keuze, maar daarvoor kun je wel een jaar lang gratis naar je werk met een tattoo op je arm.

‘Aktion geht unter die Haut’

Als het aan klimaatminister Leonore Gewessler ligt wordt er in 2024 voor minstens 16% minder gebruik gemaakt van privé-auto’s in Oostenrijk. Inwoners van het land hebben de optie om gebruik te maken van een OV-jaarkaart, dat daar een ‘Klimaticket’ wordt genoemd. Oostenrijkers staan echter niet in de rij om zo’n OV-jaarkaart aan te schaffen, want deze kost 1.095 euro per jaar. Gewessler wil met een opmerkelijke campagne aandacht vragen voor de Klimaticket.

Onder het motto ‘Aktion geht unter die Haut’ (‘een actie die onder je huid kruipt’), is de klimaatminister van het land een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat mensen vaker de auto laten staan en ervoor kiezen om te reizen met het openbaar vervoer. Om de inwoners over de streep te trekken heeft ze een blik met tattoo-artiesten opengetrokken, die met alle plezier hun bijdrage leveren aan een schoner klimaat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KlimaTicket (@klimaticket)

Een tattoo plus gratis OV-jaarkaart

De organisatie achter Klimaticket stond afgelopen zomer met standjes op verschillende festivals. Mensen die een bepaalde tattoo lieten zetten kregen in ruil daarvoor een jaar lang gratis reizen met het openbaar vervoer. Tijdens de actie kun je bijvoorbeeld een brandende auto op je lichaam laten prikken met de tekst ‘Go Green’. Een gratis tattoo én een jaar lang gratis OV, dat klinkt voor sommige mensen als muziek in de oren, maar niet iedereen is even enthousiast over deze opmerkelijke campagne.

Het zijn vooral politieke tegenstanders van de klimaatminister die deze campagne aangrijpen om haar het vuur aan de schenen te leggen. Ze zijn van mening dat Gewessler de jongere generatie in het land gebruikt voor haar politieke doeleinden. Zij is het daar zelf uiteraard niet mee eens. Toeristen mogen niet meedoen aan de actie. Helaas, want een jaar lang gratis reizen door het Alpenland is koren op de molen voor backpackers. Vooral als ze vervolgens met een permanente herinnering huiswaarts kunnen keren.

tattoo-gratis-ov-oostenrijk