tanden poetsen ontbijt
Health

Dit is waarom jij echt je tanden moet poetsen voor het ontbijt

2020 lijkt het jaar te zijn waarin TikTok het platform is geworden voor artsen om educatieve en medische inhoud te delen met hun volgers. Dokter Karan Raj is één van deze artsen en is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een internetster. Dit keer vertelt hij ons over tanden poetsen en waarom je dat altijd moet doen voor het ontbijt.

Tanden poetsen voor of na het ontbijt?

Het is eigenlijk heel simpel. Je moet poetsen voordat je gaat ontbijten. Veel mensen poetsen hun tanden pas nadat ze hun ontbijt hebben gegeten omdat ze hun ontbijt niet lekker vinden als het smaakt naar tandpasta.

tanden poetsen ontbijt

Dokter Raj legt uit

De TikTok dokter legt uit: ‘Je moet je tanden poetsen voor het ontbijt, niet erna. Je tanden poetsen voor het ontbijt bedekt je glazuur met een beschermende laag tegen zuur in je eten. Het helpt je ook om de speekselproductie op gang te brengen, waardoor je voedsel kunt afbreken en op natuurlijke wijze schadelijke bacteriën die in je mond zitten kunt doden.”

Wat kan wel en wat kan niet?

Het kan natuurlijk zo zijn dat tanden poetsen na het ontbijt een logischer keuze is. Je moet dan wel voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat het beschermende glazuur van je tanden verslijt. Dit zijn een paar populaire maaltijden die vooral schadelijk zijn als je direct na het eten hiervan je tanden poetst:

  • Gebak
  • Vruchtensap
  • Brood
  • Fruit
  • Citrusvrucht

tanden poetsen ontbijt

Dingen als een omelet, yoghurt en volkoren granen zijn betere opties om de ochtend mee te beginnen. Wat water drinken of suikervrije kauwgom kauwen is een goede manier om je tanden schoon te maken na het eten. Op deze manier kun je jouw glazuur beschermen tegen beschadiging.