Sywert van Lienden
Wheels

Overheid veilt geconfisqueerde BMW Z4 van Sywert van Lienden

De Nederlandse overheid gaat de BMW Z4 M40i van de omstreden zakenman Sywert van Lienden veilen. De geconfisqueerde bolide was tot februari van dit jaar in het bezit van van Lienden, maar de fiscale opsporingsdienst nam deze in beslag nadat de veelbesproken mondkapjesdeal aan het licht kwam. De sportwagen wordt op 7 november geveild.

Beken van de mondkapjesdeal

Sywert van Lienden (1990) was lange tijd voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en hij was tevens een politiek activist. Toen de corona pandemie in 2020 uitbrak richtte hij samen met twee vrienden Stichting Hulptroepen Alliantie op, dat hij registreerde als een non-profitorganisatie. Met de hulp van verschillende financiers en bedrijven kocht het drietal mondkapjes op in China, om deze in Nederland zonder winstoogmerk op de markt te brengen.

In mei 2021 bleek echter dat van Lienden een BV aan de stichting had gekoppeld. Via deze BV verkocht het drietal de ingevoerde mondkapjes met veel winst aan de overheid. Toen dit aan het licht kwam werd er in februari 2022 een strafrechtelijk onderzoek tegen van Lienden gestart en deed de FIOD invallen in meerdere panden en namen daarbij geld en goederen in beslag, waaronder de BMW Z4 die nu wordt geveild.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Hart van Nederland (@hartvannederland)

Veiling BMW Z4 van Sywert van Lienden

De zaak kwam in de media bekend te staan als ‘de mondkapjesdeal’. In de periode tussen 2020 en 2022 zou van Lienden ruim 9,2 miljoen euro over hebben gehouden aan de deal, zijn twee kompanen elk ruim 5 miljoen euro. Volgens onderzoekers van Follow the Money zou van Lienden ruim 30 miljoen euro hebben verdiend met de oplichting, maar het Openbaar Ministerie gaat uit van een totaalbedrag van 11,5 miljoen.

De BMW wordt geveild in Soesterberg. Toen van Lienden zag dat zijn auto te koop stond reageerde hij laconiek met een tweet op Twitter; ‘Sorry voor de krassen met een sleutelbos door een rancuneuze overbuurman’, aldus van Lienden. De FIOD nam ook nog andere spullen in beslag in Nederland, Luxemburg en Zwitserland. Of deze spullen ook onder de hamer gaan is vooralsnog niet bekend.