Geld & Carrière

Fortuin op zolder: deze nostalgische stripboeken zijn veel geld waard

suske-wiske-stripboeken-geld-waard
(Foto: Jordaens N.V.)

Ze lagen vroeger op vrijwel elk nachtkastje: de stripboeken van Suske en Wiske. Tegenwoordig kijken kinderen liever naar een telefoonscherm, maar oude stripboeken zijn onder verzamelaars enorm populair. Misschien heb jij op zolder nog oude stripboeken hebt liggen die geld waard zijn?

Het zal je wellicht verbazen, maar er wordt tegenwoordig grof geld betaald voor oude Suske & Wiske stripboeken. De eerste stripverhalen verschenen in de krant, waarna al snel de eerste albums verschenen. Heb jij nog oude Suske en Wiske stripboeken liggen? Sommige stripboeken zijn duizenden euro’s waard.

Suske en Wiske geschiedenis

De allereerste stripreeks van tekenaar Willy Vandersteen verscheen op 30 maart 1945 in de Vlaamse krant De Nieuwe Standaard: “De avonturen van Rikki en Wiske”. In dit verhaal verscheen niet Suske, maar Wiskes oudere broer Rikki. Een jaar later kwam er een album van, maar de verkoop liep nog niet storm.

Op 19 december 1945 begon in de krant het eerste verhaal van Suske en Wiske met Suske erin: “Op het eiland Amoras”. Dit verhaal werd in januari 1947 als eerste album in ongekleurde versie uitgegeven en werd meteen goed verkocht. Vanaf 1946 verscheen de reeks ook in de Nederlandse krant De Stem.

De Suske en Wiske-verhalen werden uitermate populair. Al snel volgden er meerdere albums zoals Het eiland Amoras, De vliegende aap, De zwarte madam, De stalen bloempot, De ringelingschat en De dolle musketiers. Deze albums zijn – net als oude VHS-banden – inmiddels goud geld waard.

oude-stripboeken-geld-waard-sukse-wiske
(Foto: Bobbedoes) Oud Suske en Wiske album – Op het eiland Amoras

Oude Suske en Wiske albums zijn goud geld waard

De Suske en Wiske albums zijn dus erg geliefd onder verzamelaars. Hoe ouder het album, des te meer geld ze waard zijn. Zeker als het de eerste oplages betreft en het stripboek in goede conditie verkeerd. Daarnaast zijn er nog een aantal speciale uitgaven en gelimiteerde edities waar verzamelaars serieus geld voor neertellen. Zo zijn er ook Suske en Wiskes met een blauwe omslag in plaats van oranje.

De bedragen die verzamelaar bereid zijn te betalen, lopen uiteen van een paar tientjes tot meer dan 10.000 euro. Heb jij nog oude Suske en Wiske stripboeken in een doos op zolder liggen? Dan is het absoluut de moeite waard om eens te onderzoeken voor welk bedrag ze online verkocht worden. We hebben hieronder de duurste exemplaren op een rijtje gezet.

oude stripboeken geld waard suskse wiske
(Foto: Jordaens N.V.)

Eerste druk: Op het eiland Amoras

De eerste druk van het stripboek “Op het eiland Amoras” is met afstand het duurste Suske en Wiske album. In 2019 ging een eerste oplage, die dateert uit 1947, onder de hamer voor een bedrag van maar liefst 13.100 euro. Ondanks de slechte kwaliteit van het papier was het exemplaar nog in goede staat. Geen slechte investering dus.

De gemiddelde prijs voor dit album ligt rond de 12.000 euro. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat het hier om de uitgave van de krant De Stem gaat. Dit was de eerste échte Suske en Wiske. Latere drukken en uitgaven zijn ook kostbaar, maar zijn voor minder geld te koop.

oude stripboeken geld waard suskse wiske eiland amores jpg
(Foto: Bobbedoes)

De Efteling-elfjes – herdenkingsuitgaven bezoek koningin Fabiola

Zoals we al schreven zijn er ook een aantal speciale edities en uitgaven die geld waard zijn. In 1983 bracht de Belgische koningin Fabiola een bezoek aan Studio Vandersteen ter ere van zijn 70ste verjaardag. Voor de aanwezigen was er een rood linnen uitgave van De Efteling-elfjes, gelimiteerd tot zestig exemplaren.

Er zijn echter nog twee zeldzamere versies. Koningin Fabiola ontving van Vandersteen een speciale editie van met een blauw leren omslag voorzien van een diamant. Voor Vandersteen zelf werd een rode variant gemaakt. Beide exemplaren zijn inmiddels in het bezit van een verzamelaar. De waarde? Minstens 10.000 euro per stuk.

oude-stripboeken-geld-waard-suskse-wiske-efteling-elfjes
(Foto: Bobbedoes) Een normale uitgave van De Efteling-elfjes

Rikki en Wiske

Dit is het allereerste album uit 1946, de zogeheten ‘nummer 0′, met Rikki in plaats van Suske. Dit is de enige editie zonder Suske en dat maakt het album erg geliefd onder verzamelaars. Er werden door Uitgeverij Standaard Boekhandel zo’n 7000 exemplaren gedrukt, maar slechts weinig exemplaren hebben de tand des tijds overleefd.

Zelfs de slechte Rikki en Wiske exemplaren kosten je ergens tussen de 1.000 tot 4.000 euro. Af en toe duikt er een exemplaar in goede staat op, die vervolgens geveild worden. In 2018 werd er door Catawiki een fraai exemplaar voor een recordbedrag van € 10.000 geveild. Datzelfde exemplaar zal tegenwoordig nóg meer geld waar zijn.

oude-stripboeken-geld-waard-rikki-wiske
(Foto: Online veilinghuis Invaluable.com) Album nummer 0 – Rikki en Wiske

Welke Suske en Wiskes zijn nog meer geld waard?

Voordat je nu heel de zolder overhoop haalt, is het goed om te weten dat natuurlijk niet alle albums veel geld waard zijn. De nummers 1 t/m 66 zijn echte collectors items en leveren het meeste geld op. Vanaf de nummers 67 hebben er altijd herdrukken plaatsgevonden en deze zijn nog goed te verkrijgen.

Maar er zijn ook andere uitgaven die geld opleveren. Denk hierbij aan Suske en Wiskes met een luxe hardcover, blauwe covers, auteurs uitgaven, archief exemplaren en gesigneerde albums. De prijzen voor dit soort albums variëren tussen de 50 euro en 1.500 euro. Het kan dus zeker geen kwaad om straks even de zolder te doorzoeken naar unieke en oude Suske en Wiske albums.