Health

3x supplementen om sneller meer spiermassa op te bouwen

supplementen sneller meer spiermassa opbouwen

Spiermassa opbouwen is een uitdagende opgave wat traag kan lijken te gaan. Veel mensen die dit doel willen behalen, kiezen supplementen in de hoop hun resultaten in de gym te verbeteren. Maar zijn deze supplementen essentieel als je veel tijd doorbrengt in de sportschool?

Zijn supplementen echt nodig voor spieropbouw?

De waarheid is – het ontbreekt aan waterdicht bewijs. Wat wel klopt is het feit dat bepaalde supplementen goede aanvullingen kunnen zijn op je trainings- en voedingsregime. Dat neemt niet weg dat sommige marketing claims van bedrijven met een korreltje zout genomen moeten worden.

Het is veel belangrijker om je eerst te richten op de vitale aspecten van spiergroei: training en voeding. Heb je dat op een rijtje? Dan kan je aanvullende supplementen nemen voor dat extra beetje. Het beste is om een afspraak te maken met een diëtist, zodat je veel gerichter kan doseren.

Zijn supplementen essentieel voor spieropbouw?

1. Eiwitpoeders ter ondersteuning

Eiwitrijk voedsel is een belangrijke factor als je spiermassa wil opbouwen. Eiwitpoeders kunnen een handige manier zijn om je eiwitinname te verhogen. Voor spieropbouw moet jouw dieet genoeg eiwitten bevatten om het herstel en groei van de spieren te ondersteunen.

Als we het hebben over eiwitinname, is het beter om teveel binnen te krijgen dan te weinig. Fanatieke sporters kiezen daarom in veel gevallen voor dit supplement. Eet je al veel salades en groenten? Dit is van origine een bron van eiwitten. Stem dus je eiwitinname af in combinatie met je dagelijkse voeding en sportschema’s.

eiwitpoeders supplementen spieropbouw

2. Creatine voor extra kracht

Creatine monohydraat is een bewezen effectief supplement. Mits goed gedoseerd, kan creatine de spierkracht verhogen. Het helpt je ook om nog zwaarder te tillen in de sportschool. Ook is het een veilig supplement, geen reden dus om het niet in je kast te hebben liggen.
creatine supplementen spieropbouw

3. Aminozuren (BCAA’s) voor spierherstel

Er zijn in totaal 20 verschillende aminozuren die de duizenden verschillende eiwitten in het menselijk lichaam vormen. Negen van deze worden beschouwd als ‘essentiële supplementen’, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken, en ze via een dieet moeten worden verkregen.

Van die negen essentiële aminozuren zijn er drie zogenaamde vertakte aminozuren (BCAA’s): leucine, isoleucine en valine. Deze worden vaak aangeprezen als een hulpmiddel bij het verminderen van spierpijn, het helpen bij spierherstel en het inkorten van de hersteltijd. Meer lezen over sport & voeding? Check ook eens: