Health

Gezonder eten: dit is de hoeveelheid suiker per broodsoort

Hoeveelheid suiker in brood

Wil jij bewuster omgaan met de dagelijkse hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt? Dan is het goed om te weten hoeveel suiker er in je dagelijkse voedingsmiddelen zit. Een groot deel van de Nederlanders eet dagelijks brood. We zochten voor je uit hoeveel suiker er in brood zit, en waarom.

Waarom zit er suiker in brood?

Suiker heeft verschillende functies bij het maken van brood. Het is bijvoorbeeld een soort voeding voor de gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het verkrijgen van een mooie bruine kleur van de korst. Het bruinen van de korst is een eigenlijk een chemische reactie, tussen suikers en aminozuren.

Een andere belangrijke functie van suiker in je brood en andere levensmiddelen is betere houdbaarheid. Het toevoegen van suiker is al een eeuwenoude methode, die voeding langer houdbaar maakt. En dan zijn er nog broodsoorten waarvan het simpelweg de bedoeling is dat ze zoet smaken, zoals een brioche of een melkbroodje.

Hoeveelheid suiker in brood

Hoeveel suiker zit er in jouw boterham?

Minder suiker eten biedt gezondheidsvoordelen. Daarom is het goed je bewust te zijn van hoeveel suiker je binnenkrijgt. Gemiddeld weegt een boterham zo’n 30 gram. Daarvan is gemiddeld iets minder dan 1 gram suiker. Niet  schokkend veel dus, een suikerklontje bijvoorbeeld, is ongeveer 4 gram.

Bruinbrood bevat over het algemeen iets minder suiker dan witbrood. Maar let op: dat is dus in het algemeen. Het schap in de supermarkt bevat heel veel soorten brood, die allemaal weer een ander suikergehalte hebben. Wil je het precies weten, kijk dan altijd even op de verpakking. Hieronder geven we je een overzicht van het suikergehalte van een aantal populaire broodsoorten:

Suiker in brood, per portie, per soort:

Broodsoort Per portie Suikers
Beschuit, volkoren 1 stuk (= 10 g) 1,2 g
Beschuit, wit 1 stuk (= 10 g) 1,2 g
Ciabatta, wit 1 stuk (= 50 g) 1,1 g
Croissant 1 stuk (= 40 g) 1,4 g
Krentenbol 1 bol (= 50 g) 10,8 g
Krentenbrood 1 plak (= 40 g) 9,5 g
Krentenbrood, met spijs 1 plak (= 40 g) 11 g
Maïsbrood 1 snee (= 35 g) 0,9 g
Naanbrood 1 stuk (= 135 g) 4,5 g
Pitabroodje, wit 1 stuk (= 45 g) 1,1 g
Roggebrood 1 plak (= 25 g) 1,9 g
Rozijnenbrood 1 plak (= 40 g) 9,7 g
Rozijnenbrood, met spijs 1 plak (= 40 g) 11,1 g
Speltbrood 1 snee (= 35 g) 0,7 g
Stokbrood, volkoren 1 hele (= 300 g) 5,7 g
Stokbrood, wit 1 hele (= 300 g) 8,7 g
Tijgerbrood, bruin 1 snee (= 35 g) 0,7 g
Tijgerbrood, wit 1 snee (= 35 g) 0,8 g
Turks brood, tarwe 1 stuk (= 50 g) 1,1 g
Volkorenbrood, fijn 1 snee (= 35 g) 0,7 g
Volkorenbrood, grof 1 snee (= 35 g) 0,6 g

Hoeveelheid suiker in brood

Bestaat brood zonder suiker?

Er bestaat zeker geheel suikervrij brood. Het past goed in de trend om voeding te eten zonder toevoegingen. Een bekend voorbeeld van suikervrij brood, dat je in vrijwel elke supermarkt kunt kopen is allinsonbrood. Het lijkt misschien heel modern, maar allinsonbrood bestaat al meer dan 100 jaar. Het is uitgevonden door Thomas Allinson, een Britse arts en pionier op het gebied van gezonde voeding.

Ook sommige soorten speltbrood bevatten geen suiker. Bij winkels die zich richten op gezonde voeding, zoals Ekoplaza heb je meer keuze uit brood zonder toegevoegde suiker, of met héél weinig suiker, soms maar 0,1 gram.

Zit er meer suiker in witbrood dan in bruinbrood?

Gemiddeld zit er niet veel meer suiker in witbrood dan in bruinbrood. We hebben het dan over verschillen van een paar tienden van een gram. Het is wel zo dat volkorenbrood bewezen gunstige gezondheidseffecten heeft. Witbrood is niet slecht, maar volkorenbrood is gewoon beter, ook omdat het meer vezels bevat.

Hoeveelheid suiker in brood