Geld & Carrière

Rijk zonder diploma: 10 succesvolle ondernemers die hun school niet hebben afgemaakt

Rijk zonder diploma

Maak je opleiding af, want met een diploma vergroot je jouw carrièrekansen. Die aloude wijsheid is er bij vrijwel iedereen ingeramd. Toch gaat het niet altijd op, er zijn genoeg voorbeelden van miljonairs en zelfs miljardairs die nooit een opleiding voltooiden. We zetten 10 selfmade rijkaards voor je op een rij.

10. Hennie van der Most

De bekende Nederlandse ondernemer Hennie van der Most vond school een verschrikking en stopte op 17-jarige leeftijd met zijn opleiding aan de Lagere Technische School (LTS). Hij ging werken en bouwde stap voor stap aan zijn zakenimperium. Hij kreeg onder andere bekendheid met het ombouwen van een kerncentrale tot attractiepark in Kalkar, Duitsland. Maandblad Quote schat zijn vermogen op 34 miljoen euro.

9. Ben Woldring

Ben Woldring ging al vroeg tijdens zijn middelbare schooltijd aan de slag en begon op 13-jarige leeftijd de site bellen.com. Meer sites volgden, met groot succes. De nog altijd jonge ondernemer studeert nu wel ‘voor de leuk’: hij volgt colleges geschiedenis en doet geen tentamens. Met zijn ondernemingen bouwde hij een vermogen van rond de 40 miljoen euro op.

Rijk zonder diploma

8. Simon Cowell

We stappen over naar de entertainment branche. Wellicht ken je Simon Cowell als jurylid van America’s Got Talent. Hij bouwde een vermogen op met het door hem opgerichte platenlabel Fanfare. Hij is vandaag de dag goed voor een vermogen $550 miljoen. Niet slecht voor iemand die na zijn zestiende nooit meer in de schoolbanken te vinden was.

7. Ray Kroc

De naam van Ray Kroc zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen. Toch stond hij aan de basis van één van de grootste en succesvolste bedrijven ter wereld: fastfoodketen McDonalds. Hij was niet de oprichter, maar nam het bedrijf over toen het nog in de kinderschoenen stond. Voor $2,7 miljoen werd hij eigenaar en bij zijn dood in 1984 liet hij $600 miljoen dollar achter. Geen slecht rendement voor iemand die geen enkel diploma in zijn leven behaalde.

Rijk zonder diploma

6. Joop van den Ende

Ook voor showbizz ondernemer Joop van den Ende was naar school gaan geef favoriete bezigheid. Hij stopte al met zijn opleiding op zijn vijftiende. Joop ging aan de slag als decorbouwer bij de Opera. In de loop der jaren vergaarde de entertainment topman een fortuin van dik 1 miljard euro.

5. Richard Branson

Virgin-topman Richard Branson had een uitgesproken hekel aan school. Op zestienjarige leeftijd stopte hij ermee. Het schoolhoofd sprak de woorden die tot een legendarische quote zijn uitgegroeid: ‘jij eindigt in de bak of wordt miljonair’. Het werd het laatste, sterker nog: het vermogen van Richard Branson bedraagt zo’n $3,7 miljard.

Richard Branson

4. Giorgio Armani

De naam Armani hoeft natuurlijk geen introductie als het om mode en design gaat. Oprichter Giorgio Armani studeerde ooit medicijnen, aan de universiteit van Bologna. Het verhaal gaat dat hij moest stoppen omdat hij niet tegen bloed kon. Hij stortte zich op zijn passie, mode en werd daar miljardair mee. Giorgio Armani is inmiddels 84 en is goed voor een vermogen van zo’n 5,5 miljard dollar.

3. Steve Jobs

Ook de legendarische Apple topman Steve Jobs heeft zijn studie niet afgemaakt. Toch bouwde hij één van de succesvolste merken ter wereld op. De voormalige Apple topman overleed in 2011 op 56-jarige leeftijd. Hij kon dus helaas niet lang genieten van zijn vermogen van $10 miljard.

Rijk zonder diploma

2. Mark Zuckerberg

De Facebook topman staat bekend als intellectueel en studeerde aan de prestigieuze Harvard universiteit. Hij maakte zijn studie niet af, maar stortte zich zonder diploma op zijn tijdens zijn studie gestarte bedrijf Facebook verder uit te bouwen. Of hij met diploma nog meer had verdiend zullen we nooit weten, maar Mark Zuckerberg is tegenwoordig goed voor zo’n $115 miljard dollar.

1. Bill Gates

Nog een Tech miljardair, zonder diploma, die vrijwel iedereen wel kent is Bill Gates. De medeoprichter van Microsoft stopte met zijn studie om zich op zijn bedrijf te storten. We mogen toch wel stellen dat hij het met een vermogen van zo’n 130 miljard niet slecht gedaan heeft. Overigens zijn twee tech-topmannen die wél zijn afgestudeerd nog rijker: Tesla-baas Elon Musk en Amazon oprichter en eigenaar Jeff Bezos.

Rijk zonder diploma