Succesvol investeren: 5 strategieën die jou rijker maken

Geen gezeik, iedereen rijk: deze kreet uit de jaren tachtig hoor je nog wel eens. Succesvol investeren kan iedereen leren. Of je in de top 10 van de rijkste mensen ter wereld komt durven wij niet te voorspellen, maar wil je het proberen dan hoef je in ieder geval niet zelf te verzinnen hoe je dat aanpakt. Kijk gewoon hoe de beste investeerders ter wereld het deden. We helpen je graag op weg en zetten 5 strategieën van investeerders die jou rijker maken op een rij.
1. Succesvol investeren: doe als Warren Buffett
Heb je het over slimme investeringsstrategieën dan kun je niet om Warren Buffett heen. Misschien is hij wel de beste belegger aller tijden: Warren Buffet zijn vermogen, ervaring en succesvolle investeringen zijn bijna onmeetbaar. Hij begon als kind al met beleggen en doet dat nu op 91-jarige leeftijd nog steeds. Dit zijn enkele van de bekendste investeringstips van Warren Buffett:
- Focus op individuele bedrijven, sta daarbij niet te veel stil bij de economische omstandigheden.
- Zorg dat je zoveel mogelijk weet over een bedrijf voordat je erin investeert: het is het beter om alles te weten van een paar bedrijven dan een beetje te weten van veel bedrijven.
- Wees niet bang voor koersdalingen, die bieden vaak juist kansen om goedkoop aandelen te kopen.
2. Waardebeleggen: oude bekende methode die nog altijd uitstekend werkt
Van Warren Buffett is het makkelijk om een bruggetje te leggen naar waardebeleggen. Buffett is namelijk de bekendste uitvoerder van deze strategie. Kort samengevat komt waardebeleggen er op neer dat de koersen van aandelen niet altijd de waarheid vertellen. Het ene bedrijf is overgewaardeerd, het andere ondergewaardeerd.
Het is dus de kunst om de ondergewaardeerde aandelen op te sporen en daarin te investeren. Het is wel een methode waar veel tijd in gaat zitten, want het kost aardig wat tijd aan onderzoek om erachter te komen welke aandelen dat precies zijn.
3. Buy and hold beleggen
Buy en hold beleggen is ook een strategie die – daar heb je hem weer – Warren Buffett vaak toepast. Het is namelijk goed te combineren met waardebeleggen. De kern van buy and hold is verrassend simpel: koop alleen aandelen waarvan je denkt, die zou ik wel mijn leven lang vast willen houden. Bij Warren Buffett is dat bijvoorbeeld Coca Cola. Het is namelijk één van de sterkste merken ter wereld en het bedrijf zorgt structureel goed voor de aandeelhouders, in de vorm van dividend.
Let op, de beleggers die erg goed zijn in deze methode zijn vooral heel scherp in het beoordelen van bedrijven. Succesvol investeren met deze strategie vergt namelijk veel tijd en energie om erachter te komen wat de bedrijven zijn die structureel winstgevend zijn. Je moet het ook blijven volgen, elk bedrijf kan natuurlijk op een dag een heel andere koers gaan varen.
4. Pas je risicoprofiel aan op basis van je leeftijd
Je risicoprofiel aanpassen aan je leeftijd noemen we lifecycle beleggen. Het komt er in het kort op neer dat hoe jonger je bent hoe meer risico je kunt nemen. De theorie erachter is dat als je een fout maakt op jonge leeftijd je nog veel tijd hebt dit te herstellen. Maak je een fout op pensioenleeftijd dan is dat een stuk lastiger en kun je een zorgeloze oude dag bijna zeker wel vergeten.
Naarmate je ouder wordt verminder je stapsgewijs de risicovolle beleggingen. Een bekende vuistregel van life cycle beleggen is bijvoorbeeld als je rond de twintig bent je 80% in aandelen belegt en 20% in obligaties. Ben je rond de vijftig dan kom je uit op een 50-50 verdeling en beleg je nog steeds op je tachtigste dan is 80% obligaties en 20% aandelen het beste.
5. Let op het dividend bij aandelen
Bij beleggen in aandelen denk je meestal al snel aan koerswinst. Maar het is ook een goede strategie om op het dividend te letten. Een voorbeeld daarvan is de Dogs of the Dow strategie. Dit houdt in dat je jaarlijks kijkt welke 10 aandelen van de Dow Jones het hoogste dividendrendement hebben.
Van elk van deze 10 bedrijven koop je dan voor een ongeveer even groot bedrag aandelen. Je kunt dit principe natuurlijk ook toepassen op de AEX- of andere index. De gedachte achter deze strategie is dat het rendement van het dividend stabieler is dan het rendement op de aandelenkoersen.