Geld & Carrière

Het succesverhaal van coffeeshop Boerejongens-oprichtster Mariska van Putten

succesverhaal-boerejongens-mariska-van-putten
Het verhaal van coffeeshop Boerejongens - Mariska van Putten. (Foto: FB Boerejongens)

Als er aan mensen naar een bekende coffeeshop in Amsterdam wordt gevraagd, dan zullen de meesten van hen verwijzen naar De Bulldog. Het is echter zo, dat er op gerenommeerde websites voor toeristen wordt geschreven over coffeeshop Boerejongens wanneer er wordt gezocht naar de beste coffeeshop van Amsterdam. Het gezicht achter het succes van deze keten is Mariska van Putten, de oprichtster van deze succesvolle coffeeshop.

Van goudsmid naar eigenaresse van een coffeeshop

Mariska van Putten (47) wilde eigenlijk nooit de wereld van cannabis in, maar had wel altijd interesse in plantjes. Toen ze 22 jaar was deed ze een opleiding tot goudsmid, ondertussen verdiende ze wat bij in een coffeeshop, maar ze ergerde zich al snel aan de manier waarop er om werd gegaan met het product, en dan hebben we het over de wietzaadjes, de rookbare toppen, en alles ertussenin. De kwaliteit kon beter, dus besloot ze om een growshop te beginnen.

Dat ging niet zo makkelijk. Toen ze in 2007 een coffeeshop over kon nemen, greep ze haar kans en begon met ondernemen. Ze doopte de coffeeshop Boerejongens. De shop werd een succes, en er volgde al snel een tweede filiaal. Ondertussen bleef Mariska bezig met het verfijnen van de kweek, en wilde daar perfecte zaden voor produceren. Met dat in haar achterhoofd begon ze Amsterdam Genetics, een zadenbedrijf.

boerejongens mariska van putten

Hasj uit Marokko van Amsterdamse zaden

Inmiddels heeft Boerejongens vier filialen, maar het cannabis imperium van Mariska van Putten is veel omvangrijker dan de verkooppunten. Haar bedrijf Amsterdam Genetics is continu bezig met het kweken van de allerbeste wietzaadjes, dat vervolgens aan talloze kwekers wordt aangeboden. Volgens Van Putten komt de speciale ‘Blockhasj’, die bij Boerejongens wordt verkocht, uit Marokko. Deze hasj is gekweekt met zaad van Amsterdam Genetics.

Naast de verkoop van cannabis en het kweken van zaden houdt het bedrijf van Mariska zich ook dagelijks bezig met het fabriceren van cbd-supplementen. Zelf noemt ze haar onderneming een ‘from seed to sale business’, dat houdt in dat ze betrokken is bij het complete proces. De Amsterdamse ‘Koningin van Cannabis’ wil het slechte imago van cannabis aan de kaak stellen, en heeft zo haar eigen methode.

boerejongens coffeeshop

Bolhoedjes in dienst van Boerejongens

Mariska van Putten runt haar imperium niet alleen. Haar compagnon Marlies (29) staat aan haar zijde in het runnen van het bedrijf. Het imago van een duistere, schimmige en rokerige coffeeshop is niet aan hun besteed. Boerejongens ziet er van binnen uit alsof het een dropwinkel uit de jaren 20 betreft. Er zijn geen zitplaatsen. Mannen in witte lange jassen en bretels pakken het product uit een grote houten medicijnkast.

Goede kwaliteit betekent veel klandizie, en dat is goed, maar het kan ook zorgen voor overlast. Om de rust te bewaren heeft Mariska zogeheten ‘bolhoedjes’ aan de deur staan. Breedgeschouderde handhavers die ervoor zorgen dat de verkoop rustig verloopt. Ze heeft er alle belang bij, ze verdient een vermogen, en sleepte in 2021 nog de prijs ‘ondernemer van het jaar’ in de wacht. Niet slecht voor een dame met een voorliefde voor planten.

boerejongens coffeeshop amsterdam