Geld & Carrière

Zoveel miljoenen subsidie betaalt de overheid aan voedselbanken

subsidie-overheid-voedselbanken
De voedselbank achter de schermen Foto: Instagram @voedselbankrotterdam

Dat de Nederlandse overheid ons land wilt verbeteren met subsidies wisten we al. Dankzij subsidies zijn voedselbanken in staat om wekelijks bijna 100.000 mensen, of meer dan 38.000 huishoudens, te helpen. Maar hoeveel ontvangt een organisatie als de Voedselbank van deze financiële steun vanuit de overheid? Wij gingen op onderzoek voor je uit.

Wanneer kom je in aanmerking voor een voedselpakket?

Voedselbanken vormen een cruciaal vangnet voor individuen en gezinnen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar niet iedereen kan zomaar aankloppen voor hulp. Er zijn specifieke criteria waar aan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor hulp. Deze criteria zijn gebaseerd op het bedrag dat een persoon of huishouden maandelijks overhoudt voor eten en drinken na aftrek van vaste lasten zoals huur, water en licht.

Het ‘normbedrag’ is het bedrag dat volgens de voedselbank minimaal nodig is om van te leven. Als het bedrag dat iemand overhoudt voor boodschappen en kleding lager is dan dit normbedrag, dan kan men hulp krijgen van de voedselbank. Voor een alleenstaande is het normbedrag bijvoorbeeld €300. Bij elk extra gezinslid wordt dit bedrag hoger, tot aan €1290 voor een paar met acht kinderen.

Hoeveel subsidie krijgen voedselbanken vanuit de overheid?

De overheid heeft een belangrijke rol in de financiering van voedselbanken. Het kabinet heeft recentelijk extra geld uitgetrokken voor de bestrijding van armoede, met een speciale focus op kinderen, voedselhulp, en menstruatie armoede. Als resultaat hiervan ontvangt Stichting Voedsel vangnet de komende vier jaar in totaal € 15,8 miljoen subsidie. Dit geld wordt gebruikt voor de aankoop van voedingsmiddelen, kleding, schoolspullen en verzorgingsproducten.

Uniek aan deze subsidie is dat deze mede gefinancierd wordt door het Europees Sociaal Fonds (ESF+), een primeur voor het kabinet. Maar deze overheidssubsidie doet meer dan alleen het voorzien in basisbenodigdheden zoals voedselpakketten. Het financiert ook acties en activiteiten die gericht zijn op het bestrijden van armoede. Dit staat dan wel weer los van de actie vanuit de Gemeente Amsterdam om gratis geld te geven aan 300 gezinnen!