Geld & Carrière

Deze studies geven jou de minste kans op een goede baan

studies minste kans goede baan

Sommige studies garanderen je eigenlijk gelijk een goede baan en een goed salaris. Toch wordt er tegenwoordig vooral aangeraden om te doen wat goed voelt voor jou. De juiste studie zoeken is cruciaal. Je wil natuurlijk wel een leuke studie volgen maar ook een goede baan vinden. Je studie kan veel invloed hebben op het vinden van een goede baan. Met deze studies heb jij het minste kans op een goede baan.

HBO-opleidingen met de hoogste baankans in Nederland

Het UWV heeft een ranglijst gepubliceerd gebaseerd op onderzoek van Elsevier Weekblad en SEO Economisch onderzoek, waarbij er onderzocht is gedaan naar kansen van hbo’ers en academici op de arbeidsmarkt.

77% van de afgestudeerden hbo-docentenopleidingen natuur- en scheikunde hebben binnen een jaar een vaste baan, ook de baangarantie voor studenten die de lerarenopleidingen techniek, wiskunde en Nederlands hebben gevolgd ligt erg hoog. Omdat er vrijwel altijd docenten en personeel in de zorg wordt gezocht staat op nummer 5 de opleiding management in de zorg.

1. Lerarenopleiding natuur-en scheikunde
2. Lerarenopleiding techniek
3. Lerarenopleiding wiskunde
4. Lerarenopleiding Nederlands
5. Management in de zorg

Met deze studies heb jij het minste kans op een goede baan

De top 5 universitaire opleidingen

  1. Tandheelkunde
  2. Fiscale economie
  3. Econometrie
  4. Accounting
  5. Fiscaal recht

Vaak verdiend iemand die net is afgestudeerd aan de universiteit meer dan een hbo’er. Toch heeft de juiste studie effect op het salaris. Zo verdient iemand die tandheelkunde heeft gestudeerd na zijn studie 53.000 euro per jaar. Ook een accountant kan vrijwel gelijk aan de slag na het behalen van de studie.

Zo verdient een beginnende accountant gemiddeld 40.000 euro per jaar. De top 5 universitaire opleidingen biedt de meeste kans op het vinden van een baan én een goed salaris!

Top 10 kleinste banen kans

Nu we de opleiding hebben besproken met de grootste kans op een baan, bespreken wij ook de top 10 kleinste banen kans. We moeten toegeven dat er een paar hele leuke studies tussen zitten. Toch blijkt uit onderzoek dat veel van deze studies helaas geen baan opleveren. Dit zijn de top 10 kleinste banen kans:

1. Archeologie
2. Letterkunde
3. Kunst- en cultuurstudies
4. Cultuurstudies
5. Culturele antropologie
6. Geschiedenis
7. Media studies
8. Talenstudies
9. Neurowetenschappen
10. Taalwetenschappen

Archeologen hebben minste kans op werk

Helaas doen studenten die archeologie studeren het minst goed na het behalen van hun studie. Volgens het UWV moeten studenten archeologie zich het meeste zorgen maken omdat deze studie relatief de minste geeft op een baan. Terwijl een accountant 40.000 per jaar verdiend, is het jaarinkomen van een afgestudeerde archeoloog ongeveer 20.000 euro.

Archeologen die wél werk vinden, krijgen vaak een tijdelijke klus. Wij adviseren om nog steeds te blijven doen wat goed voelt. Wil je nu echt flink cashen? Check dan toch nog even bovenstaande lijstjes.