
Stropdas knopen: makkelijk met deze complete guide
-
Alfred Rietveld
- •
- Style
- •
Heb je binnenkort een feestelijke of officiële aangelegenheid of wil je gewoon netjes naar je werk gaan? Een stropdas is dan onmisbaar. De stropdas mogen we wel een icoon van de mannelijke garderobe noemen. Maar waar let je op wanneer je een nieuwe stropdas gaat kopen? En wist je dat er ongeveer 85 manieren zijn om een stropdas te knopen? In deze guide zetten we alles wat je moet weten over de perfecte stropdas kopen én strikken voor je op een rij.
Hoe knoop je de perfecte stropdas?
Er zijn zeer veel verschillende manieren om je stropdas te knopen. Wat de perfecte manier is hangt deels af van je eigen smaak, en van de gelegenheid waar je de stropdas wil dragen. Alle 85 manieren om je stropdas te kopen behandelen is wat te veel van het goede. We hebben de vier populairste knopen voor je gekozen.
Drie algemene tips, die voor alle knopen gelden:
- Voordat je de stropdas omdoet: doe altijd de bovenste knoop van je hemd dicht is en zet je de kraag omhoog.
- Ben je rechtshandig, hang dan het brede deel van je stropdas aan je rechterkant. Ben je linkshandig, kies dan je linkerkant.
- Hang het brede deel van je stropdas iets lager dan het smalle deel. Hoe veel lager hangt ervan af hoe dik je de knoop wilt hebben: hoe dikker de knoop hoe lager het brede deel van de stropdas.
Check ook deze kleding tips om je als man stijlvol te kleden.
Populaire soorten stropdas knopen
We behandelen vier knopen: de enkele en dubbele Windsor, de Four in Hand en de Oriental knoop. Heb je weinig of geen ervaring met het knopen van stropdassen? Geen probleem, de dubbele Windsor en de Four in Hand staan bekend als relatief simpel, en ook de Oriental is niet al te lastig.
Enkele Windsor knoop
De enkele Windsor – ook wel halve Windsor genoemd – is enigszins vergelijkbaar met de dubbele Windsor maar is wat makkelijker te knopen en ook ets minder omvangrijk. De knoop die na het strikken ontstaat is driehoekig en elegant. De enkele Windsor knoop je in de volgende stappen.
- Hang de das om je nek.
- Sla het brede deel van de das over het smalle deel.
- Haal het brede deel langs de voorkant door de V-lus.
- Pak het brede deel en leg het over je vingers.
- Haal het brede deel achterlangs door de V-lus.
- Haal het brede deel vervolgens door de lus die zich bij je vingers heeft gevormd.
- Trek de stropdas strak.
Dubbele Windsor knoop
De dubbele Windsor is vrij breed en heeft geeft een wat meer chique uitstraling. Ideaal voor bijzondere gelegenheden dus. Een stropdas die gestrikt is in een dubbele Windsor draag je het beste op een overhemd met een ruime kraag. De knoop is wat lastiger precies goed te krijgen, en vraagt dus wat meer oefening dan de simpelere knopen.
- Hang de das om je nek.
- Sla het brede deel van de das over het smalle deel en haal deze achterlangs bij je hals.
- Haal het brede deel rechts onder het smalle deel door.
- Sla het brede deel nu via de voorkant door de V-lus bij je hals.
- Pak het brede deel en leg deze over je vingers heen.
- Haal het brede deel achterlangs door de V-lus bij je hals.
- Haal het brede deel nu door de lus die zich bij je vingers heeft gevormd.
- Trek de stropdas strak.
Four in Hand knoop: makkelijk voor beginners
De Four in hand is waarschijnlijk de meest gebruikte manier om een stropdas te knopen. Een eenvoudige knoop, die bruikbaar is bij de meeste soorten stropdassen en met bijna alle types kragen. De knoop is relatief smal als je hem knoopt met een stropdas van lichtere stof en wat breder met een bredere stof.
- Hang de das om je nek
- Sla het brede deel van de das over het smalle deel
- Sla het brede deel nog een keer over het brede deel, over je vingers
- Haal het brede deel nu achterlangs door de V-lus bij je hals
- Haal het brede deel door de lus die zich bij je vingers heeft gevormd
- Trek de stropdas strak
Oriental knoop: simpele knoop
Net als de Four in hand is de Oriental een wat makkelijker knoop. Het schijnt dat de naam Oriental afgeleid is van het feit dat deze knoop populair is in het verre oosten. Leg de Oriental knoop als volgt:
- Hang de stropdas met de binnenkant naar boven, gekruist om je hals: het smalle deel over het brede deel.
- Leg het brede gedeelte van de stropdas naar links en trek het achter de ontstane kruising naar boven.
- Steek dit gedeelte dan door de lus en trek hem zachtjes naar beneden.
- Houd het smalle deel vast en schuif de knoop voorzichtig naar boven om de das strak te trekken.
Waar moet je op letten bij het kopen van een stropdas?
Er zijn zóveel verschillende stropdassen te koop, hoe vind je nu precies de stropdas die past bij de gelegenheid én bij jouw persoonlijke smaak? Door op de volgende punten te letten maak je de keuze voor jezelf makkelijker.
Verschillende stropdas materialen
Zijde, polyester, linnen en wol zijn de ‘grote vier’ van de stropdas materialen. Hou bij je keuze rekening met de typische kenmerken van elke materiaalsoort:
- Zijde: met zijde zit je vrijwel altijd goed: ideaal om te dragen naar kantoor, maar ook naar speciale gelegenheden zoals bruiloften Een zijden stropdas geeft een luxe uitstraling en kan je het hele jaar door dragen.
- Polyester: polyester is goedkoper, maar heeft wel een minder luxe uitstraling. Een polyester stropdas is handig bij feestjes of als je in de horeca werkt: anders gezegd, je wil er netjes uitzien maar de das moet tegen een stootje kunnen. Een praktisch voordeel aan polyester is wel dat het makkelijk schoon te maken is.
- Linnen: linnen zit qua prijs meestal ergens tussen zijde en polyester in. Linnen is fijn materiaal om te dragen op warme dagen. Linnen ‘ademt’ heel goed, dus als het echt heet is en je wil er toch netjes uitzien zijn een linnen outfit met linnen das perfect.
- Wol: stropdassen van wol zie je minder vaak dan stropdassen van de hierboven genoemde materialen. Dat alleen al maakt dat je met een wollen stropdas opvallend voor de dag komt. In tegenstelling tot linnen kun je een wollen stropdas juist beter niet op warme dagen dragen.
De lengte en de breedte
Een standaardregel voor de perfecte lengte van een stropdas is dat deze precies tegen de bovenkant van je riem of taille aan zit. Met een stropdas van 140 à 150 centimeter kunnen de meeste mannen wel uit de voeten. Heb je een fors postuur of ben je langer dan twee meter, kijk dan voor een iets langere das, bijvoorbeeld 160 à 165 centimeter. Wat de breedte betreft: de ene keer zijn smalle dassen in de mode, de andere keer brede, maar tijdloos is de standaardbreedte van tussen de 7 en 8 centimeter.
De gelegenheid
Is op jouw werk het dragen van een stropdas standaard, dan zal dat vaak een zijden stropdas zijn met een vrij neutrale kleur en meestal weinig motief: hooguit een streepje. Dat heeft twee redenen, ten eerste wil je meestal niet al te veel uit de toon vallen bij je collega’s en klanten. Daarnaast is het ook gewoon praktisch: hoe neutraler de das des te beter je ermee kunt combineren.
Voor een feest of bruiloft heb je veel meer mogelijkheden en mag de das juist best wat meer opvallen. Dat kan met een opvallende kleur of motief. Of kies voor het opvallende broertje van de stropdas, de vlinderdas. Is de gelegenheid echt chic, kies dan voor een effen, zijden das.
Persoonlijke smaak
Je hebt het niet altijd voor het kiezen, soms moet je jezelf nu eenmaal aan de etiquette houden, maar daarnaast is je persoonlijke smaak natuurlijk ook erg belangrijk. Je voelt je simpelweg gewoon beter als je jezelf kunt kleden zoals jij dat wil. Het mooiste is als je jouw eigen smaak en voorkeuren qua kleur, stijl en materiaal perfect kunt combineren. Pak, stropdas, overhemd en schoenen: stem het zo goed mogelijk op elkaar af om stijlvol voor de dag te komen, in jouw eigen stijl.