Tech

Stroomverbruik en kosten van airconditioning: dit zijn de cijfers

stroomverbruik-energiekosten-airconditioning
Foto: Freepik

Een airconditioner is de meest effectieve manier om om  je huis koel te houden. en de hitte te bestrijden. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de stroomkosten van airconditioning? Is een airco echt zo’n stroom slurper als wel eens wordt beweerd of valt het mee? We zochten het voor je uit.

Hoe bereken je de stroomkosten van airconditioning?

Gelukkig is het vrij eenvoudig om het energieverbruik van een vaste of mobiele airconditioner te berekenen. Om het verbruik van je airco te berekenen, vermenigvuldig je eenvoudigweg het stroomverbruik per uur met het aantal uren dat de airco daadwerkelijk aan staat.

Het stroomverbruik staat als het goed is vermeld in de specificaties van de airco. Om de stroomkosten van airconditioning te berekenen, vermenigvuldig je de kWh prijs van je energieleverancier met het aantal gebruikte kWh.

Stroomkosten airconditioning

Airco stroomkosten rekenvoorbeeld

Laten we eens kijken naar een voorbeeld om het duidelijker te maken. Stel dat je airco 1 kW verbruikt en 8 uur per dag aan staat. Dan bereken je het energieverbruik als volgt: 1 kW x 8 uur = 8 kWh.

We nemen als voorbeeld een stroomprijs van €0,25 per kWh, check voor de exacte energieprijs in jouw situatie de factuur van je energieleverancier. Dan komen we tot de volgende kosten: 1 kW x 8 uur x € 0,25 = € 2.

Hoeveel stroom verbruikt airconditioning per jaar?

Houd er rekening mee dat dit slechts voorbeelden zijn. Veel moderne A+++ airco’s verbruiken veel minder dan 1 kWh. Bovendien kunnen energiekosten variëren.

Om het jaarverbruik van een airco te berekenen, kun je dezelfde formule gebruiken. Als de airco bijvoorbeeld gedurende 30 dagen per jaar  8 uur per dag aan staat, zou het jaarverbruik er als volgt uitzien: 1 kW  x 240uur x €  0,25 = € 60.

Hoe zit het met het stand-by verbruik?

Wat betreft het stand-by verbruik: moderne energiezuinige airco’s verbruiken zeer weinig stroom in stand-by. Het verbruik tijdens stand-by is verwaarloosbaar in vergelijking met het energieverbruik tijdens gebruik.

Zijn airco’s nu zuinig of niet?

Over het algemeen vallen de stroomkosten van airconditioning mee,  in vergelijking met andere apparaten. Het imago van energieverslinder is niet helemaal terecht, vooral niet als we kijken naar de energiezuinige A+++ airco’s van tegenwoordig.

Dus koop je een moderne, energiezuinige airco, maak je niet al teveel zorgen over de stroomkosten. Gebruik je airco alleen wanneer het echt nodig is, en kies voor energiezuinige modellen, dan kun je genieten van een comfortabel en koel huis zonder je zorgen te maken over een torenhoge energierekening.