stoppen_met_vlees
Health

Stoppen met vlees? Dit zijn 7 voordelen voor je lichaam

Zit je eraan te denken om te stoppen met vlees? Niet zo’n gek idee. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die stoppen met vlees eten. Veel mensen vinden het zielig voor dieren of stoppen met vlees eten voor het milieu. Wat de reden ook is, stoppen met vlees heeft genoeg gezondheidsvoordelen.

1. Minder kans op diabetes type 2

Dierlijke producten en dan voornamelijk rood/bewerkt vlees, verhoogt het risico op diabetes type 2. Dierlijk vet, dierlijk ijzer en nitraat conserveringsmiddelen beschadigen de alvleeskliercellen. Ontstekingen kunnen verergeren. Echter kan dierlijk vet ook leiden tot gewichtstoename en de insuline werking verslechteren.

Ben je gestopt met vlees eten? Wist je dat een plantaardig dieet kan er zelfs voor zorgen dat de klachten van diabetes type 2 worden verminderd.
stoppen_vlees

2. Verlaagt de kans op darmkanker

De Wereldgezondheidsorganisatie deelde vorig jaar een lijst met de meest kankerverwekkende middelen. Rood vlees is een van de grootste boosdoeners. Naast alcohol en tabak.

Eet je dagelijks rood vlees? Dan loop je tot wel 50% meer kans op dikke darmkanker. Wil je niet gelijk stoppen met vlees? Probeer dan wel minder vlees te eten.

3. Vermindert ontstekingen

Rood vlees vergroot de kans op (langdurige) ontstekingen die beroertes, diabetes en hartaanvallen kunnen veroorzaken. Daarom is het ontzettend belangrijk om wel rekening te houden met wat wij wel of niet eten. Een plantaardig dieet is rijk aan vezels en antioxidanten. Een plantaardige voeding werkt ontstekingsremmend.

4. Verlaagt cholesterol

Vlees bevat veel verzadigde vetten en slecht cholesterol (LDL). Het gevolg is het dichtslibben van bloedvaten, dit zorgt weer voor hart- en vaatziekten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vegetarisch eten een daling in hun cholesterolniveau ervaren.

5. Je valt af én je gaat beter ruiken

Stoppen met vlees zorgt ervoor dat je op een hele andere manier gaat nadenken over je eet keuzes. Je zal toch vaker moeten kiezen voor een vleesvervanger. Vaak zal je creatief moeten worden. Veel mensen vervangen vlees met groenten. Dit zorgt ervoor dat je gezonder gaat eten.

Fun fact: Je gaat beter ruiken! Vooral rood vlees zorgt voor een nare zweetgeur. Onderzoek toont aan dat de vegetarisch-etende mannen veel lekkerder ruiken dan mannen die wél vlees eten.

Let op! In het begin zal je je waarschijnlijk vermoeid voelen. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan je nieuwe dieet. Gelukkig hebben wij tips tegen vermoeidheid. Stoppen met vlees eten zal altijd een (positieve) verandering zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele lekkere vleesvervangers en zijn er veel voordelen.